Pařížské kostky jsou elegantním a chuťově bohatým dezertem, který spojuje lehký piškotový korpus a lahodný čokoládový krém. Tento recept, který nám zaslala naše čtenářka Mili Milagros, je jednoduchý na přípravu, ale jeho výsledkem je dezert, který vypadá i chutná, jako by byl z profesionální cukrárny.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pařížské kostky
Co budeme potřebovat:
Piškotový korpus:
- 6 vajec
- 180 g cukru krystal
- 6 lžic oleje
- Špetka soli
- 180 g hladké mouky
Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g hořké čokolády (doporučuji 60% kakaa, ale můžete použít i silnější)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava piškotového korpusu:
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej a opět dobře promíchejte. Do žloutkové směsi postupně přidávejte mouku a jemně vmíchejte sníh z bílků. Postupujte opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané.
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Upečený korpus nechte vychladnout.
2. Příprava krému:
Smetanu ke šlehání nalijte do kastrůlku a zahřejte, ale nenechte vařit. Do horké smetany přidejte na kousky nalámanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Čokoládovou směs nechte vychladnout a dejte do lednice a vyšlehejte do nadýchaného krému až na druhý den.
3. Sestavení kostek:
Vychladlý piškotový korpus rovnoměrně potřete připraveným čokoládovým krémem. Nechte dezert ztuhnout v lednici alespoň 2–3 hodiny, ideálně přes noc. Po ztuhnutí nakrájejte na kostky požadované velikosti.
4. Dokončení:
Každou kostku můžete ozdobit podle své fantazie. Jako obměnu si můžete připravit i mini dortíky.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.