Vepřové plátky se silnou zeleninovou šťávou a restovanými kapustičkami

Tento recept na vepřové plátky v zeleninové omáčce je skvělou volbou pro všechny, kteří mají rádi šťavnaté maso s bohatou chutí. Díky rozmixované zelenině získá šťáva krásně hustou konzistenci, která perfektně obalí maso. Restované kapustičky dodají pokrmu svěžest a křupavost.

Zdroj: facebooku Benefoods

Ingredience:

Maso:

  • Vepřová pečeně (nakrájená na plátky)
  • Sůl a pepř
  • 3 lžičky oleje

Omáčka:

  • 1 větší cibule
  • Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer – dle chuti)
  • 2 lžičky oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mleté papriky
  • Voda nebo vývar (na podlití)

Kapustičky:

  • Růžičková kapusta
  • Sůl
  • Kapka oleje (na restování)

Postup:

1) Příprava masa Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky, můžete lehce naklepat, osolte a opepřete.

2) Orestování masa Ve větším hrnci rozehřejte 3 lžičky oleje a maso orestujte z obou stran dozlatova. Poté jej dejte stranou.

3) Příprava zeleninového základu Do výpeku přidejte 2 lžičky oleje, nechte rozpálit a vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Restujte, dokud nezačne zelenina zlátnout.

4) Dochucení Přidejte prolisovaný česnek, majoránku a mletou papriku, krátce restujte a poté vše podlijte vodou nebo vývarem.

5) Dušení masa Do hrnce vraťte orestované maso, přikryjte pokličkou a duste na mírném plameni alespoň hodinu. V polovině vaření zkontrolujte tekutinu a v případě potřeby podlijte.

6) Příprava omáčky Po změknutí masa jej vyjměte stranou, zeleninu s vývarem rozmixujte na hladkou šťávu a dle chuti dosolte a dopepřete.

7) Příprava kapustiček Kapustičky povařte 3–5 minut ve vroucí osolené vodě. Pokud chcete, můžete je po uvaření ještě orestovat na kapce oleje, ideálně rozpůlené řeznou stranou dolů, aby získaly křupavou kůrku.

Připravte si katův šleh s bramboráčky


Tipy:

  • Omáčka bude ještě chutnější, pokud ji zjemníte kapkou smetany nebo kouskem másla.
  • Místo vody doporučujeme silný vývar, který dodá pokrmu intenzivnější chuť.
  • K tomuto pokrmu se skvěle hodí vařené brambory, šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

Závěr:

Vepřové plátky se silnou zeleninovou šťávou jsou vynikající variantou klasického dušeného masa, které díky zelenině získá přirozeně hustou omáčku bez nutnosti zahušťování moukou. V kombinaci s restovanými kapustičkami získáte výborné jídlo plné chutí, které si zamiluje celá rodina.