Tyto kynuté dýně jsou opravdovým mistrovským dílem, které okouzlí nejen svou krásou, ale i chutí. Jejich zářivá barva a jemně sladká vůně vás zavedou přímo do pohádky. Ať už je připravujete na sváteční stůl, nebo jako překvapení pro rodinu, tyto dýně z kynutého těsta vám přinesou nejen radost z pečení, ale i z každého kousku, který si s chutí vychutnáte. Stačí pár jednoduchých ingrediencí a trpělivost při kynutí, a vytvoříte pochoutku, která okouzlí všechny vaše smysly.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
Kynuté sladké dýně
Co budeme potřebovat:
Kvásek:
- 100 ml teplé mléka
- 15 g čerstvé droždí
- 1 lžička cukru
Těsto:
- 370 g hladké mouky
- 50 g cukr
- 1 balení vanilkový cukr
- 2 žloutky
- špetka soli
- 50 g změklé máslo
- 120 g dýňové pyré
Zdobení:
- 100 g tmavá rozpuštěná čokoláda na stopky
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku: Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a dobře promíchejte. Nechejte chviličku stát, dokud nezačne kvásek pěnit.
2. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru a vanilkový cukr. Dále vlijte žloutky, připravený kvásek a přidejte špetku soli. Všechny ingredience dobře promíchejte, a pak vmíchejte změklé máslo. Míchejte, dokud se máslo dobře nevsákne do těsta. Nakonec přidejte dýňové pyré a hněťte těsto rukama. Hněťte tak dlouho, až těsto bude hladké, kompaktní a nebude se lepit na stěny mísy.
3. Kynutí těsta: Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechejte vykynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto rozdělte na 9-12 stejných bochánků (každý bochánek by měl mít přibližně 50 g). Z každého bochánků vyválejte kuličku a nechejte 15 minut kynout na na teplém místě.
Doporučujeme: Karamelizovaný dýňový dezert s kondenzovaným mlékem a želatinou – Snadná a rychlá příprava!
5. Mezitím si připravte provázky. Z těsta vyválejte 9 dlouhých pramenů, které poté nakrájejte na délky asi 15 cm. Namočte je do trošky oleje, aby byly vláčné a nelepily se.
6. Na pracovní desku položte tři provázky vedle sebe tak, aby tvořily tvar hvězdy. Do středu každé hvězdy dejte jednu z připravených kuliček těsta. Poté každý provázek volně svázejte k sobě, aby vytvořil jakýsi malý uzlík. Dbejte na to, aby provázky nebyly příliš utažené.
7. Takto připravené hvězdy s bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem, a to tak, aby spojování bylo na spodní straně a nechejte je ještě 10-15 minut kynout.
8. Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Před pečením potřete bochánky rozšlehaným vajíčkem, aby měly krásně zlatavou barvu. Pečte 25-30 minut, nebo dokud nejsou krásně zlaté.
9. Po upečení je nechejte chvíli vychladnout na mřížce. Podávejte je teplé, skvělé jsou samostatně, nebo jako sladkou svačinku s medem nebo máslem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.