Překrásné kynuté dýně, které vás ohromí na první pohled – pastva pro vaše oči!

Tyto kynuté dýně jsou opravdovým mistrovským dílem, které okouzlí nejen svou krásou, ale i chutí. Jejich zářivá barva a jemně sladká vůně vás zavedou přímo do pohádky. Ať už je připravujete na sváteční stůl, nebo jako překvapení pro rodinu, tyto dýně z kynutého těsta vám přinesou nejen radost z pečení, ale i z každého kousku, který si s chutí vychutnáte. Stačí pár jednoduchých ingrediencí a trpělivost při kynutí, a vytvoříte pochoutku, která okouzlí všechny vaše smysly.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Překrásné kynuté dýně, které vás ohromí na první pohled - pastva pro vaše oči!
Zdroj: instagram.com/klarka.moravcova/

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Kynuté sladké dýně

Co budeme potřebovat:

Kvásek:

  • 100 ml teplé mléka
  • 15 g čerstvé droždí
  • 1 lžička cukru

Těsto:

  • 370 g hladké mouky
  • 50 g cukr
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 50 g změklé máslo
  • 120 g dýňové pyré

Zdobení:

  • 100 g tmavá rozpuštěná čokoláda na stopky

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku: Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a dobře promíchejte. Nechejte chviličku stát, dokud nezačne kvásek pěnit.

2. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru a vanilkový cukr. Dále vlijte žloutky, připravený kvásek a přidejte špetku soli. Všechny ingredience dobře promíchejte, a pak vmíchejte změklé máslo. Míchejte, dokud se máslo dobře nevsákne do těsta. Nakonec přidejte dýňové pyré a hněťte těsto rukama. Hněťte tak dlouho, až těsto bude hladké, kompaktní a nebude se lepit na stěny mísy.

3. Kynutí těsta: Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechejte vykynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Po vykynutí těsto rozdělte na 9-12 stejných bochánků (každý bochánek by měl mít přibližně 50 g). Z každého bochánků vyválejte kuličku a nechejte 15 minut kynout na na teplém místě.

Doporučujeme: Karamelizovaný dýňový dezert s kondenzovaným mlékem a želatinou – Snadná a rychlá příprava!

5. Mezitím si připravte provázky. Z těsta vyválejte 9 dlouhých pramenů, které poté nakrájejte na délky asi 15 cm. Namočte je do trošky oleje, aby byly vláčné a nelepily se.

6. Na pracovní desku položte tři provázky vedle sebe tak, aby tvořily tvar hvězdy. Do středu každé hvězdy dejte jednu z připravených kuliček těsta. Poté každý provázek volně svázejte k sobě, aby vytvořil jakýsi malý uzlík. Dbejte na to, aby provázky nebyly příliš utažené.

7. Takto připravené hvězdy s bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem, a to tak, aby spojování bylo na spodní straně a nechejte je ještě 10-15 minut kynout.

8. Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Před pečením potřete bochánky rozšlehaným vajíčkem, aby měly krásně zlatavou barvu. Pečte 25-30 minut, nebo dokud nejsou krásně zlaté.

9. Po upečení je nechejte chvíli vychladnout na mřížce. Podávejte je teplé, skvělé jsou samostatně, nebo jako sladkou svačinku s medem nebo máslem.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Křehoučké dýňové donuty s meruňkovým džemem a skořicí