Tento šťavnatý kynutý jablečný koláč s rozinkami a meruňkovým džemem je dokonalou kombinací jemného těsta, sladkých rozinek, šťavnatých jablek a aromatického meruňkového džemu. Jeho příprava je snadná a výsledek potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také všechny, kdo ho ochutnají. Ideální k odpolední kávě, čaji nebo jako dezert při rodinných setkáních. Připravte si tento lahodný koláč a oslaďte si den!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem: Sladká tradice na sváteční stůl
Kynutý jablečný koláč s rozinkami a meruňkovým džemem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 vejce
- 80 g cukru
- špetka soli
- 60 ml rafinovaný slunečnicový olej
- 250 ml teplé mléko
- 8-10 g čerstvé droždí
- 500 g univerzální mouky
Náplň:
- 2 jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička cukru
- 50 g zlatých rozinek
- 50 g hnědých rozinek
- meruňkový džem nebo marmeláda – podle chuti
Ostatní:
- 1 žloutek – na potření
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do hluboké mísy rozklepněte vejce, nasypete cukr, přidejte špetku soli a přilijte rafinovaný slunečnicový olej – míchejte metličkou dohladka. Dále do mísy nalijte teplé mléko a rozdrobené čerstvé droždí – promíchejte.
2. Poté do mísy postupně nasypejte v 1-2 fázích prosátou univerzální mouku. Promíchejte nejprve lžící, poté ho prohněťte rukama. Od chvíle, kdy se stane homogenní, by jste měli hníst 5 minut. Mělo by být hladké a nelepivé, ale zůstat měkké.
3. Následně z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Potom přikryjte mísu fólií a nechejte 30 minut kynout na teplém místě.
4. Náplň: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Vložte je do hluboké mísy, pokapejte citronovou šťávou a posypejte lžičkou cukru.
5. Rozinky omyjte a zalijte horkou vodou, poté nechte 10 minut louhovat, pak je vyjměte z vody a osušte papírovými utěrkami.
6. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát silný 3-4 mm a vytvarujte si 3 podélné pásy, na které rozetřete meruňkový džem nebo marmeládu, pak na pásy rozetřeného džemu rozprostřete zlaté rozinky, hnědé rozinky a plátky jablek.
7. Jeden z dlouhých okrajů těsta přeložte přes první pás náplně a dobře přilepte. Poté ještě jednou přeložte, aby se zakryl druhý pás náplně. První pás náplně pak leží na druhém pásu.
8. Druhý dlouhý okraj těsta přeložte přes třetí pás náplně a přilepte. Nakonec pásy ještě jednou přeložte tak, aby se 3 pásy překrývaly a vytvoříte roládu.
9. Nakrájejte roládu na stejné kousky a položte je na kulatý, olejem vymazaný plech řezem nahoru do tvaru květu.
10. Mísu přikryjte fólií a nechejte 10 minut odpočívat, pak potřete silikonovým štětcem rozšlehaným žloutkem.
11. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.