Tato čarokrásná ostružinovo-tvarohová zmrzlina je pravým osvěžením pro všechny milovníky sladkých a jemných chutí. Kombinace sladkých ostružin, krémového tvarohu a křupavých sušenek vytváří dokonalý kontrast, který se rozplývá na jazyku jako pravé zmrzlinové hedvábí. Tento recept je nejen snadný na přípravu, ale také zaručí, že vaše chuťové buňky zažijí opravdový gurmánský zážitek. Stačí pár ingrediencí a chvilka času, a máte před sebou neodolatelný dezert, který si zamilují všichni ve vaší domácnosti.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Úžasná domácí malinovo-banánová zmrzlina ze smetany a kondenzovaného mléka – Z pouhých 4 ingrediencí!
Ostružinovo-tvarohová zmrzlina se sušenkami
Co budeme potřebovat:
Zmrzlina:
- 300 g ostružin (160 g pyré)
- 110 g polotučný tvaroh ve vaničce
- 100 g bílý jogurt
- javorový sirup – podle chuti
Sušenky z těsta:
- 120 g hladké mouky
- 40 g mandlové mouky
- 90 g studené máslo
- 50 g moučkový cukr
- 1 žloutek
Na zdobení:
- čerstvé ostružiny
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve ostružiny dejte do malého hrnce a na mírném ohni je mírně svařte (asi 5–7 minut), dokud se nerozvaří a neuvolní šťávu. Poté je propasírujte přes jemné sítko, abyste získali hladké pyré. Získáte přibližně 160 g ostružinového pyré.
2. Příprava směsi: Do misky si dejte 110 g ostružinového pyré, přidejte polotučný tvaroh ve vaničce, bílý jogurt a ochuťte javorovým sirupem podle chuti. Vše dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs.
3. První vrstva zmrzliny: Z této směsi si odvážte 100 g a smíchejte s 50 g ostružinového pyré. Podle potřeby ještě doslaďte javorovým sirupem. Tuto směs nalijte do formiček na zmrzlinu (např. silikonových formiček nebo formiček na mini muffiny) přibližně do poloviny. Formičky dejte do mrazáku a nechejte zamrazit, minimálně 2–3 hodiny.
4. Druhá vrstva zmrzliny: Po zamrznutí první vrstvy zmrzliny vyndejte formičky z mrazáku a nalijte na zmrzlinu zbylou směs. Poté opět vraťte formičky do mrazáku a nechejte zmrzlinu zamrazit úplně (ideálně na několik hodin nebo přes noc).
5. Příprava sušenek z těsta: V misce smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr. Poté přidejte studené, nakrájené máslo a pomocí prstů vytvořte drobenku, měla by mít konzistenci hrubého písku.
Doporučujeme: Fantastický ostružinovo-malinový cheesecake se smetanovým krémem – Delikatesa!
6. Následně do drobenky vlijte žloutek a rychle vypracujte kompaktní těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu studené vody (asi lžíci). Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na 1–2 hodiny do lednice, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
7. Po 2 hodinách těsto vyjměte z lednice a na pomoučeném povrchu ho vyválejte na plát asi 3 mm silný. Pomocí vykrajovátka (nebo skleničky) vykrájejte kolečka, která by měla být o něco větší než průměr formičky, ve které budete podávat zmrzlinu.
8. Kolečka přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě 12–15 minut při 175 °C, dokud nebudou sušenky zlatavé a po upečení je nechejte vychladnout.
9. Když jsou sušenky i zmrzlina připravené, vyjměte zmrzlinu z formiček. Na každou sušenku položte porci zmrzliny a jemně přitlačte druhou sušenku. Pokud chcete, můžete sušenky a zmrzlinu ihned podávat, nebo je nechat ještě trochu zmrznout v mrazáku.
10. Podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.