Vánočka – tradiční domácí recept

Vánočka patří k nejkrásnějším symbolům Vánoc. Její jemná, nadýchaná struktura, sladká chuť a vůně vanilkového cukru zpříjemní každé sváteční ráno. Tento tradiční recept vám zaručí úspěch a vykouzlí nejen krásně zlatou vánočku, ale i radost na tvářích vašich blízkých.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Vánočka – tradiční domácí recept s vůní Vánoc
Zdroj: Milus Vankovic

Vánočka

Co budeme potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • Vanilkový cukr
  • 100 g tuku (másla)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • Špetka soli
  • 25 g droždí

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Nejprve si připravte kvásek: droždí (25 g) rozdrobte do trochy vlažného mléka (100 ml) s lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte oba druhy mouky do mísy (400 g + 200 g), přidejte cukr (cca 95 g – lžička jela do kvásku), vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte zbytek vlažného mléka (150 ml), kvásek, rozpuštěné máslo (100 g) a žloutky (2). Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.

2. Tvarování vánočky:

Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z jednotlivých dílů vyválejte prameny a postupně splétejte vánočku: Spodní vrstva ze 4 pramenů (klasický cop). Prostřední vrstva ze 3 pramenů a horní vrstva ze 2 pramenů, které jednoduše zakroutíte do spirály. Vánočku zpevníte špejlemi, aby se při pečení nerozjela.

3. Pečení vánočky:

Vánočku přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout a poté ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40–50 minut, dokud není krásně zlatavá.

Přejeme dobrou chuť!

Vánočka – tradiční domácí recept s vůní Vánoc
Zdroj: Milus Vankovic

Tipy:

  • Pečení: Pokud vánočka příliš rychle hnědne, přikryjte ji alobalem.
  • Sušené ovoce: Do těsta můžete přidat nakrájené kandované ovoce nebo rozinky namočené v rumu.
  • Uchování: Vánočku skladujte zabalenou v utěrce, aby zůstala déle měkká.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Nemáte doma už žádné pečivo? Zkuste si připravit tyto jednoduché hrnkové housky