Plněná vejce jsou oblíbenou klasikou, která nikdy nezklame – ať už jako předkrm na slavnostní tabuli, rychlé pohoštění pro návštěvy, nebo jen tak k odpolednímu mlsání. Tentokrát vám přinášíme čtyři originální varianty, které nadchnou každého milovníka lahodných chutí. Od svěží kombinace avokáda a česneku, přes pikantní směs s nakládanou kapií, až po neodolatelné spojení cheddaru a slaniny – každá z nich přináší něco jedinečného. Připravte si tuto jednoduchou pochoutku a vykouzlete si na talíři malý gurmánský zážitek!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Inspirace na obložené chlebíčky, které překvapí každou návštěvu
Plněná vejce – čtyři chutné varianty
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 20 vajec (natvrdo uvařených)
- Sůl, pepř dle chuti
Varianta 1: Vejce plněná majonézou, hořčicí a okurkami:
Co budeme potřebovat:
- Žloutky z 5 vajec
- 2-3 sterilované okurky (asi 80 g, nasekané nadrobno)
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- Sůl, pepř dle chuti
- Na ozdobu: čerstvá petrželka, mletá sladká paprika
Varianta 2: Plněná vejce s pikantní omáčkou a nakládanou kapií
Co budeme potřebovat:
- Žloutky z 5 vajec
- 1/4 nakládané kapie (asi 30 g, nasekané nadrobno)
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 lžíce pálivé salsa omáčky
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- Sůl dle chuti
- Na ozdobu: mletá pálivá paprika, kousky nakládané kapie
Varianta 3: Plněná vejce s cheddarem, slaninou a zakysanou smetanou
- Žloutky z 5 vařených vajec
- Slanina osmažená na 3-4 plátky
- Sýr čedar nakrájený na malé kostičky
- Sůl a pepř
- Smetana 3 lžíce
- Nasekaná zelená cibulka
- Ozdoba: Nasekaná zelená cibulka a slanina
Varianta 4: Plněná vejce s avokádovým krémem a česnekem
- Žloutky z 5 vajec
- 1 zralé avokádo
- 1/4 zelené papriky (asi 30 g, nasekané)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
- Sůl dle chuti
- 1 malá rajče (asi 50 g, nasekané)
- 1/4 červené cibule (asi 30 g, nasekané)
- Na ozdobu: čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Příprava vajec:
Vejce vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte 15 minut na středním plameni. Po uvaření je přendejte do mísy s ledovou vodou a nechte vychladnout. Díky tomu je snadno oloupete.
2. Příprava základních polovin:
Vejce oloupejte, rozpulte a vyjměte žloutky. Bílky si odložte stranou a připravte čtyři náplně dle jednotlivých variant.
3. Příprava náplní:
Pro každou variantu rozmačkejte žloutky s uvedenými ingrediencemi a směs dobře promíchejte, aby byla hladká. Použijte vidličku nebo kuchyňský robot.
4. Plnění vajec:
Hotové náplně přendejte do cukrářského sáčku nebo použijte lžičku a naplňte jimi připravené poloviny bílků.
5. Ozdobení:
Každou variantu ozdobte dle uvedených doporučení – petrželkou, paprikou, jarní cibulkou nebo slaninou.
6. Podávání:
Plněná vejce naservírujte na talíř. Skvěle se hodí jako předkrm nebo součást slavnostního menu.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.