Pokud milujete sladkosti, které propojují tradiční recepty s jemnými a intenzivními chutěmi, punčové řezy jsou pro vás tou pravou volbou! Tento oblíbený dezert okouzlí svou měkkou piškotovou strukturou, voňavou punčovou náplní a osvěžující marmeládou, které jsou zakončené hladkou a lesklou polevou. Punčové řezy nejen skvěle vypadají na každém svátečním stole, ale jejich jedinečná chuť zaručeně potěší všechny generace. Připravte se na sladký zážitek, který vás i vaše blízké okouzlí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Doporučujeme:
Domácí punčové řezy
Co budeme potřebovat:
Obyčejné těsto:
- 6 vaječné bílky + 150 g cukr
- 6 žloutky
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžicky prášek do pečiva
- 180 g hladká mouka
- špetka soli
Červené/růžové těsto:
- 6 vaječné bílky + 150 g cukr
- 6 žloutky
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžicky prášek do pečiva
- 180 g hladká mouka
- špetka soli
- červené barvivo – podle potřeby
Impregnace:
- 100 ml vody
- 50 g cukru
- 0,5 dcl rumu
- 0,5 malinový sirup
- šťáva z 1 pomerančů
- šťáva z 1/2 citronu
- červené barvivo- podle potřeby
Náplň:
- rybízový džem – podle chuti a potřeby
Poleva:
- 1-2 balení punčové prášky DR. OETKER + 2 lžíce vody
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve si oddělte vaječné bílky od žloutků.

2. Obyčejné těsto: Do mísy s vaječnými bílky nasypejte cukr a šlehejte do bílkové pěny. Poté do mísy vlijte žloutky, dále šlehejte a postupně během šlehání přilijte olej, vsypte prášek do pečiva, postupně přisypávejte hladkou mouku a přidejte špetku soli. Tím získáte hladké těsto.




2. Červené/růžové těsto: Do jiné mísy s vaječnými bílky si nasypejte cukr a šlehejte do bílkové pěny. Poté do mísy vlijte žloutky a dále šlehejte. Během šlehání přilijte olej, vsypte prášek do pečiva a postupně přisypávejte hladkou mouku. Pak přidejte špetku soli a červené barvivo, čím vytvoříte jemně červené až růžové hladké těsto.

3. Vzniklé obyčejné těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměru 40 x 30 cm pěkně rozetřete a uhlaďte.


4. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 170 °C dozlatova a po pečení nechejte vychladnout. Stejný postup opakujte u červeného/růžového těsta.

5. Impregnace: Do hrnce na sporáku nalijte vodu, nasypejte cukr, přilijte rum a malinový sirup. Dále ochuťte pomerančovou a citronovou šťávou a přidejte trochu červeného barviva – pořádně promíchejte. Vařte na mírném ohni a po uvaření nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.




6. Z růžového těsta po upečení odstraňte pergamen a navrch položte obyčejné těsto. Těsta překrojte na polovinu. Z první 1/2 obyčejného těsta jemně odřízněte vrch, položte na plech a potřete rybízovým džemem, pěkně rozetřete a uhlaďte.




7. Následně potřené obyčejné těsto přikryjte první 1/2 červeného/růžového těsta a impregnujte připravenou šťávou. Poté znovu potřete rybízovým džemem a přikryjte druhou 1/2 červeného/růžového těsta. Impregnujte šťávou a potřete rybízovým džemem. Nakonec přikryjte druhou 1/2 obyčejného těsta, pak přitlačte těžkým plechem a uložte na 12 hodin do lednice, ale nejlépe přes noc.





8. Na druhý den pomocí nějakého prkénka překlopte koláč na opačnou stranu a připravte si polevu.


9. Poleva: Do misky si nasypejte punčové prášky DR. OETKER a přilijte vodu – pořádně promíchejte do hladké polevy.

10. Získanou polevou přelijte povrch koláče, pěkně rozetřete, uhlaďte a nechejte 10 minut odpočinout, aby poleva ztuhla. Po ztuhnutí polevy zarovnejte okraje koláče.

11. Nakonec koláč nakrájejte na řezy a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.


Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.