Tradiční punčové řezy s voňavou punčovou náplní – dokonalý sváteční dezert

Pokud milujete sladkosti, které propojují tradiční recepty s jemnými a intenzivními chutěmi, punčové řezy jsou pro vás tou pravou volbou! Tento oblíbený dezert okouzlí svou měkkou piškotovou strukturou, voňavou punčovou náplní a osvěžující marmeládou, které jsou zakončené hladkou a lesklou polevou. Punčové řezy nejen skvěle vypadají na každém svátečním stole, ale jejich jedinečná chuť zaručeně potěší všechny generace. Připravte se na sladký zážitek, který vás i vaše blízké okouzlí!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

Doporučujeme:

Domácí punčové řezy

Co budeme potřebovat:

Obyčejné těsto:

  • 6 vaječné bílky + 150 g cukr
  • 6 žloutky
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžicky prášek do pečiva
  • 180 g hladká mouka
  • špetka soli

Červené/růžové těsto:

  • 6 vaječné bílky + 150 g cukr
  • 6 žloutky
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžicky prášek do pečiva
  • 180 g hladká mouka
  • špetka soli
  • červené barvivo – podle potřeby

Impregnace:

  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 0,5 dcl rumu
  • 0,5 malinový sirup
  • šťáva z 1 pomerančů
  • šťáva z 1/2 citronu
  • červené barvivo- podle potřeby

Náplň:

  • rybízový džem – podle chuti a potřeby

Poleva:

  • 1-2 balení punčové prášky DR. OETKER + 2 lžíce vody

Jak budeme postupovat:

1. Nejprve si oddělte vaječné bílky od žloutků.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

2. Obyčejné těsto: Do mísy s vaječnými bílky nasypejte cukr a šlehejte do bílkové pěny. Poté do mísy vlijte žloutky, dále šlehejte a postupně během šlehání přilijte olej, vsypte prášek do pečiva, postupně přisypávejte hladkou mouku a přidejte špetku soli. Tím získáte hladké těsto.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

2. Červené/růžové těsto: Do jiné mísy s vaječnými bílky si nasypejte cukr a šlehejte do bílkové pěny. Poté do mísy vlijte žloutky a dále šlehejte. Během šlehání přilijte olej, vsypte prášek do pečiva a postupně přisypávejte hladkou mouku. Pak přidejte špetku soli a červené barvivo, čím vytvoříte jemně červené až růžové hladké těsto.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

3. Vzniklé obyčejné těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměru 40 x 30 cm pěkně rozetřete a uhlaďte.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

4. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 170 °C dozlatova a po pečení nechejte vychladnout. Stejný postup opakujte u červeného/růžového těsta.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

5. Impregnace: Do hrnce na sporáku nalijte vodu, nasypejte cukr, přilijte rum a malinový sirup. Dále ochuťte pomerančovou a citronovou šťávou a přidejte trochu červeného barviva – pořádně promíchejte. Vařte na mírném ohni a po uvaření nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

6. Z růžového těsta po upečení odstraňte pergamen a navrch položte obyčejné těsto. Těsta překrojte na polovinu. Z první 1/2 obyčejného těsta jemně odřízněte vrch, položte na plech a potřete rybízovým džemem, pěkně rozetřete a uhlaďte.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

7. Následně potřené obyčejné těsto přikryjte první 1/2 červeného/růžového těsta a impregnujte připravenou šťávou. Poté znovu potřete rybízovým džemem a přikryjte druhou 1/2 červeného/růžového těsta. Impregnujte šťávou a potřete rybízovým džemem. Nakonec přikryjte druhou 1/2 obyčejného těsta, pak přitlačte těžkým plechem a uložte na 12 hodin do lednice, ale nejlépe přes noc.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

8. Na druhý den pomocí nějakého prkénka překlopte koláč na opačnou stranu a připravte si polevu.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

9. Poleva: Do misky si nasypejte punčové prášky DR. OETKER a přilijte vodu – pořádně promíchejte do hladké polevy.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

10. Získanou polevou přelijte povrch koláče, pěkně rozetřete, uhlaďte a nechejte 10 minut odpočinout, aby poleva ztuhla. Po ztuhnutí polevy zarovnejte okraje koláče.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

11. Nakonec koláč nakrájejte na řezy a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.

Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy
Lahodné punčové řezy, které si ihned zamilujete - snadná příprava a aromatická chuť!
Zdroj: Viktor Nagy

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: