Zkuste letos na Vánoce něco netradičního! Tyto smažené citronové pamlsky s kapkou likéru vás překvapí svou jemnou chutí a svěžestí. Jsou rychlé na přípravu, neodolatelně voňavé a perfektně doplní váš sváteční stůl o originální sladkou tečku. Ideální pro milovníky nových vánočních receptů!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte smažené koblihy plněné nutellou – Rychlý a jednoduchý FOTO recept!
Smažené vánoční citronové pamlsky s likérem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 vajec + 100 g cukru – nebo podle chuti
- 25 ml rafinovaný slunečnicový olej (+ na smažení)
- 25 ml likéru nebo vodky
- 50 ml mléka
- čerstvá citronová šťáva z 1 citronu
- špetka soli
- 8 g vanilkový cukru
- nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
- 550-700 g univerzální mouky
- 5 g jedlé sody
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce a nasypejte cukr – promíchejte metličkou, aby se cukr rozpustil. Dále do mísy přilijte rafinovaný slunečnicový olej, likér, mléko a citronovou šťávu. Poté přidejte špetku soli, přisypejte vanilkový cukr a vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte.
2. Následně do mísy postupně přisypávejte prosátou univerzální mouku a jedlou sodu – promíchejte stěrkou. Pak ho přeneste na pracovní plochu a několik minut hněťte rukama, dokud nebude hladké. Zároveň by mělo být měkké a nelepivé.
3. Z těsta vytvarujte kouli a položte ji na pomoučený stůl, pak přikryjte mísou a nechejte 30 minut odpočívat.
4. Po 30 minutách rozdělte těsto na 2 části a vytvarujte z nich kuličky. Zatímco pracujete s jedním těstem, přikryjte druhé těsto mísou, aby se zabránilo vysychání povrchu. Na pomoučeném povrchu rozválejte každou kuličku těsta na obdélníkovou kouli o tloušťce 3-4 mm a nakrájejte na 5 dlouhých proužků širokých 6-7 cm. Poté proužky rozřízněte na příčné poloviny a výsledkem bude 10 obdélníků těsta.
5. Dlouhé okraje každého obdélníku nařízněte nožem nebo malým trojúhelníkovým vykrajovátkem (my jsme použili spodní část kovového vykrajovátka na srdce), abyste získali vroubkovaný vzhled.
5. Poté obdélník přeložte na polovinu (podélně). Na konci jemně přitiskněte hladký okraj prstem a z dvojitého proužku těsta vytvarujte kruh. Stejný postup zopakujte při každém proužku těsta.
6. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem ve velkém množství a smažte je z obou stran na středním ohni dozlatova a dokřupava. Během smažení je prudce otáčejte paličkami (my jsme použili paličky na sushi).
7. Po smažení je ozdobte-posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a elánem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.