Křupavé croissanty z jednoduchého pizzového těsta

Pokud hledáte kreativní způsob, jak využít klasické pizzové těsto, tyto croissanty jsou skvělou volbou! Jednoduchý recept nabízí spoustu možností – můžete je přizpůsobit přesně svým chutím. Croissanty jsou nadýchané, měkké a voňavé, ideální k snídani, svačině nebo jako rychlé pohoštění pro hosty. Navíc jejich příprava není složitá a zvládne ji i začátečník. Vyzkoušejte tento netradiční způsob, jak si zpestřit jídelníček, a určitě si je zamilujete!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Zdroj: Klaudie von Fedor

Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte tyto chutné domácí mini pizzy – Snadná a rychlá příprava!

Pizzové croissanty

Co budeme potřebovat:

  • 300 g hladké mouky (samozřejmě můžete použít i zdravější verzi, kterou máte doma)
  • 1 balíček sušeného droždí (7g nebo ½ kostky čerstvého droždí)
  • 4,5 lžíce olivového oleje (můžete použít i jiný, například slunečnicový)
  • ½ lžičky krystalového cukru (já jsem použila třtinový)
  • ½ lžičky soli (pokud máte rádi slanější, přidejte více)
  • 175 ml vlažné vody
  • Kečup nebo rajčatový protlak + oregano (podle chuti – lze použít například i česnek, já jsem ho kvůli dětem vynechala)
  • Šunka, salám, tvrdý sýr (podle chuti – na plnění)
  • Vejce (na potřetí – zapomněla jsem odfotit)
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Do větší mísy přidejte hladkou mouku (300 g) a sušené droždí (7 g nebo připravený kvásek z trochu vody, cukru a droždí).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak nasypte sůl (½ lžičky) a cukr (½ lžičky). Množství si můžete přizpůsobit podle své chuti.

Zdroj: Klaudie von Fedor

K suchým přísadám postupně přidávejte olivový olej (4,5 lžíce) a nakonec vlažnou vodu (175 ml).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Vypracujte hladké těsto, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě i více než hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Tvarování croissantů:

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte do kruhu.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Kruh rozkrájejte na 8 trojúhelníků.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Na každou část trojúhelníku naneste pomocou lžičky trochu kečupu a oregano.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Přidejte šunku nebo salám (já jsem salám nakrájela na malé kostky).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec přidejte kousek sýra – pokud chcete, nastrouhejte ho. Croissanty se s ním lépe tvarují.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Já jsem ho strouhala i krájela na obdélníky.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Trojúhelníky srolujte směrem od širší části ke špičce, čímž vytvoříte croissanty. Konce lehce zahněte, aby vznikl typický tvar.

Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Pečení croissantů:

Croissanty položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte je dalších 10–15 minut kynout. Pak je potřete je rozšlehaným vejcem (nebo mlékem, olejem, vodou), aby získaly zlatavou barvu.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 20-30 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.

Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Podávání:

Croissanty podávejte teplé jako skvělou svačinku, přílohu nebo lehkou večeři. Můžete je také nechat vychladnout a servírovat později.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Jiné varianty: Kombinace šunky, sýra a oregana je klasika. Můžete však zkusit mozzarellu s rajčaty a bazalkou, slaninu s karamelizovanou cibulkou nebo uzeného lososa s tvarohem.
  • Potření před pečením: Použijte směs oleje, soli a drceného česneku nebo rozpuštěné máslo s bylinkami (např. rozmarýnem nebo tymiánem).
  • Potření po upečení:Pokud chcete croissanty jemnější, potřete je po upečení rozpuštěným máslem.
  • Posyp: Croissanty lze před pečením posypat například sezamovými nebo slunečnicovými semínky, mákem anebo strouhaným parmazánem.
  • Servírování: Pizzové croissanty můžete podávat s dipem (například česnekovým, bylinkovým jogurtem nebo avokádovým).

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.