Dukátové buchtičky – sladká klasika, která nás svou vůní i chutí okamžitě přenese do dětství. Kdo by odolal jejich nadýchané textuře a lahodné kombinaci s vanilkovým pudinkem? Tento recept vás provede krok za krokem přípravou domácích buchtiček, které si zamiluje celá rodina. Ať už je připravíte na nedělní dezert nebo jako sladkou tečku k rodinnému obědu, úspěch je zaručen.
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte tuto pudinkovou bábovku bez mouky – recept, který musíte vyzkoušet.
Dukátové buchtičky
Co budeme potřebovat:
Já jsem udělala buchtičky z poloviny dávky, tohle je celá dávka.
- 1 kg polohrubé mouky (pokud máte doma zdravější verzi mouky, klidně ji použijte)
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g – kupte si ho více a připravte si také nadýchaný knedlík v páře bez vajec)
- 150 g krupicového cukru (můžete ho nahradit i třtinovým cukrem)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžička mleté vanilky (já jsem použila vanilkový cukr)
- 600 ml mléka (nejlépe plnotučné, ale lze použít například i rostlinné)
- 150 g másla (kupte si ho více a připravte si také křehký jablečný štrúdl z domácího těsta)
- Máslo nebo olej (na potření – já jsem použila olej)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku:
V cca 200 ml vlažného mléka (max. 38 °C) rozdrobte droždí (42 g), přidejte 1 lžičku cukru, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 5-10 minut.
2. Příprava těsta:
Do velké mísy prosejte polohrubou mouku (1 kg), přidejte sůl (1 lžička), mletou vanilku (nebo vanilkový cukr – 1 lžička) a zbytek cukru (145 g).
Promíchejte suché ingredience, přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka (400 ml) a rozpuštěné máslo (150 g). Já jsem ho nerozpouštěla, jen jsem přidala změklý, ale rozpuštěný bude určitě lepší.
Vypracujte hladké a vláčné těsto, které se nelepí. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu mouky.
3. Kynutí těsta:
Těsto přikryjte potravinovou fólií nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Příprava na pečení:
Vykynuté těsto rukama rovnoměrně roztáhněte na vymazaný plech.
Kuchyňskou stěrku potřete olejem a vytvořte do těsta mřížku tak, že stěrkou nařežete pruhy nejprve na šířku a pak na délku.
Plech s těstem nechte kynout dalších 15 minut.
5. Pečení:
Troubu předehřejte na 200 °C. Buchtičky pečte cca 15–20 minut, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
6. Dokončení a servírování:
Po upečení potřete povrch buchtiček rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem (já jsem to nestihla). Podávejte s vanilkovým pudinkem (recept na řídký pudink naleznete zde), čokoládovou polevou nebo ovocným rozvarem. Výborně chutnají i s lyofilizovaným ovocem jako dekorací.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Velikost plechu: Pokud chcete, aby se buchtičky dokonale upekly, vyberte plech, kde budou mít mezi sebou dostatek místa na kynutí i pečení. Menší plech může způsobit, že zůstanou uvnitř syrové (já jsem také mohla použít o něco větší plech).
- Skladování: Pokud vám buchtičky zbydou, skladujte je v dobře uzavřené nádobě, aby zůstaly měkké (já je dávám do sáčku). Před podáváním je můžete lehce ohřát v mikrovlnné troubě nebo troubě na nízkou teplotu.
- Přesnější dělení těsta: Pro rovnoměrné buchtičky můžete těsto rozválet na plát a odměřovat jednotlivé díly pomocí pravítka. Tak budou všechny stejné a rovnoměrně upečené.
- Křupavý povrch: Pokud máte rádi buchtičky s lehce křupavou kůrkou, potřete povrch těsta místo másla směsí vajíčka a mléka ještě před pečením.
- Zdravější varianta: Pokud chcete lehčí buchtičky, zkuste nahradit část másla jogurtem nebo použijte rostlinné mléko (mandlové, ovesné) místo kravského.