Tato lahodná masová roláda je ideální volbou pro slavnostní oběd nebo večeři, která okouzlí nejen svou chutí, ale i vzhledem. Šťavnaté mleté maso, ochucené vybraným kořením, ukrývá bohatou náplň z vařených vajec, křupavé mrkve a barevné papriky, což dodává jídlu nejen skvělou chuť, ale i barevnost. Speciální sladkokyselá směs, kterou je roláda potřená před pečením, zkaramelizuje a vytvoří křupavou kůrku, která z ní udělá opravdovou lahůdku. Tento recept je perfektní volbou, pokud chcete oslnit svou rodinu či hosty a dopřát jim nezapomenutelný chuťový zážitek!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pokud hledáte nějakou další masovou dobrotu, určitě vyzkoušejte naší pečenou sekanou plněnou špenátem, žampiony a sýrem.
Masová roláda s vejcem, mrkví a paprikou s karamelizovanou kůrkou
Co budeme potřebovat:
Směs mletého masa:
- 800 g mleté maso (hovězí, vepřové)
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1 lžička uzené papriky
- 50 g strouhanky
- 1 nastrouhaná cibule
- čerstvá petrželka – podle chuti
- 2 stroužky česneku
Ostatní:
- rostlinný olej – na smažení
- máslo – na smažení
Plnění:
- 5 vajec vařených natvrdo
- 1 mrkev
- 1 červená sladká paprika
- 1 žlutá sladká paprika
- černý mletý pepř – podle chuti
Příloha:
- 1 kg brambor + voda
- 1 cibule
- 8- 10 žampionů
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 2 stroužky česneku
- zelená jarní cibulka – podle chuti
Směs na potření rolády:
- 3 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička soli
- černý mletý pepř – podle chuti
- 4 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce jablečný ocet
- 2 lžíce medu
Jak budeme postupovat:
1. Směs mletého masa: Do velké mísy si vložte mleté maso a rozklepněte vejce. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a uzenou paprikou. Dále do mísy přisypejte strouhanku, vmíchejte nastrouhanou cibuli, vsypejte čerstvou nasekanou petrželku a nadrobno nakrájený česnek – pořádně rukou promíchejte.
2. Vzniklý základ si pěkně ručně rozprostřete na pergamen položený na alobale a nechejte chvíli stranou.
3. Plnění: Do pánve s rozehřátým olejem a máslem vložte na tyčinky nakrájenou mrkev, kterou smažte na mírném ohni. Pak vmíchejte na proužky nakrájené barevné papriky a společně smažte. Nakonec dochuťte černým mletým pepřem a ještě chvíli smažte.
4. Následně na základ doprostřed položte celé vařené vejce a na něj rozložte smaženou zeleninu. Pomocí pergamenu srolujte do tvaru rolády a zabalte do alobalu.
5. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C dozlatova.
6. Do hrnce si vložte nakrájené brambory na kousky a zalijte vodou. Přikryjte hrnec pokličkou a vařte na mírném ohni al dente.
7. Příloha: Do pánve s rozehřátým olejem a máslem vsypejte nakrájenou cibuli a smažte na mírném ohni dozlatova. Dále do pánve přimíchejte nakrájené žampiony a přidejte nakrájené uvařené brambory al dente. Dochuťte solí a černým mletým pepřem. Nakonec do pánve přidejte nadrobno nakrájený česnek a vsypejte nakrájenou zelenou jarní cibulku. Společně ještě chvíli smažte.
8. Směs na potření rolády: Do misky dejte rajčatový protlak a přidejte celozrnnou hořčici. Dochuťte uzenou paprikou, solí a černým mletým pepřem. Dále přilijte sójovou omáčku, jablečný ocet a ochuťte medem – dobře promíchejte lžící.
9. Po uplynutí doby pečení vyjměte plech s roládou z trouby, odstraňte alobal, pergamen a potřete ji celou připravenou lahodnou směsí.
10. Pečte v troubě dalších 10 minut při 200 °C dokřupava.
11. Úžasnou masovou roládu plněnou vejcem, mrkví a barevnou paprikou podávejte s připravenou lahodnou přílohou.
Dobrou chuť!