Tento recept na vynikající vepřovou panenku s tymiánem, křupavými bramborami a lahodnou jablečno-hořčiční omáčkou je ideálním pokrmem pro slavnostní oběd nebo večeři, kdy chcete ohromit své hosty nebo rodinu. Kombinace jemného masa, voňavého tymiánu, křupavých brambor a osvěžující omáčky s jablky a hořčicí vytváří skvělou rovnováhu chutí a textur.
Tento pokrm je nejen chutný, ale i vizuálně přitažlivý – perfektní pro každou příležitost, kdy chcete servírovat něco skutečně speciálního.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty s VEPŘOVÝM MASEM!
Vepřová panenka s tymiánem, pečenými bramborami a jablečno-hořčiční omáčkou
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 2 vepřové panenky (každá o hmotnosti asi 400 g)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 12-16 plátků slaniny
- 2 větvičky rozmarýnu
Rozmarýnové brambory:
- 600 g malých nových brambor
- 3 neloupané stroužky česneku
- 2 větvičky rozmarýnu nebo podle chuti
- 3 lžíce olivový olej
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Ostatní:
- 2 lžíce olivový olej – na smažení
Jablečno-hořčičná omáčka:
- 1 šalotka
- 2 oloupaná jablka
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce klasické hořčice
- 100 ml kuřecího vývaru (1/2 šálku)
- 100 ml jablečné šťávy (1/2 šálku)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1 lžíce másla
Jak budeme postupovat:
1. Rozmarýnové brambory: Do velké mísy vložte na 1/2 překrojené malé nové brambory, přidejte celé neloupané stroužky česneku, vsypejte nadrobno nakrájený rozmarýn a přelijte olivovým olejem. Dochuťte solí a černým mletým pepřem – pořádně promíchejte.
2. Maso: Připravte si vepřové panenky, z kterých odříznete blanku a důkladně posypejte solí a černým mletým pepřem. Poté okořeněné panenky obalte v slaninovém závoji, aby byli zcela zakryté.
3. Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vložte obalené vepřové panenky a smažte na mírném ohni z každé strany dozlatova a dokřupava.
4. Jakmile je vepřová panenka propečená, položte ji doprostřed na pergamen položený na plechu. Poté kolem něj rozložte marinované brambory a položte snítky čerstvého rozmarýnu.
5. Pečte v předehřáté troubě 20-30 minut při 200 °C, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé. Maso pečte asi 15 minut, dokud nedosáhne vnitřní teploty 65 °C. Poté maso vyjměte z trouby, přendejte na talíř a přikryjte alobalem.
6. Jablečno-hořčičná omáčka: Do stejné pánve vsypejte nadrobno nakrájenou šalotku – promíchejte a smažte na mírném ohni, dokud nezměkne a lehce zhnědne. Poté do pánve přidejte očištěná a na kostky nakrájená jablka. Promíchejte a smažte 3-4 minuty na mírném ohni.
7. Následně do pánve vmíchejte dijonskou a klasickou hořčici a míchejte. Poté podlijte kuřecím vývarem a ochuťte jablečnou šťávou. Dochuťte solí a černým mletým pepřem. Pořádně promíchejte a vařte na mírném ohni. Poté omáčku nechte na 1/2 zredukovat.
8. Nakonec do omáčky vmíchejte máslo a míchejte, dokud se máslo rozpustí.
9. Vynikající vepřovou panenku s tymiánem, křupavými bramborami a lahodnou jablečno-hořčiční omáčkou podávejte s láskou, skvělou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.