Představujeme recept na lahodný koláč se zakysanou smetanou a švestkami, který se stane vaší oblíbenou sladkostí. Tento tradiční dezert kombinuje jemné těsto, bohatý krém a sladkou a kyselou chutí švestek do dokonalé harmonie. Připravte se, že získáte pochvalu od všech, kdo mají tu čest ochutnat tento kulinářský skvost!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 40 dkg hladké mouky
- 20 dkg margarínu
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 vejce
- 12 g prášku do pečiva
Krém:
- 80 g vanilkového pudinkového prášku
- 6 polévkových lžic cukr
- 6 dl mléka
- 4 dl zakysané smetany
- 4 bílky
- 40 dkg švestek (či jiného ovoce podle chuti)
Jak budeme postupovat:
Příprava těsta: Všechny ingredience na těsto zamíchejte dohromady. Třetinu odeberte a uložte do mrazáku. Zbytek nechte v chladu.
Příprava krému: Vyšlehejte bílky do pevné pěny. V jiném hrnci vařte pudink s cukrem. Ještě horký pudink smíchejte s vyšlehanými bílky. Krém nechte trochu vychladnout a vmíchejte zakysanou smetanu a nasekané švestky.
Sestavení koláče: Plech o rozměrech 33×20 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Rozválené těsto vložte do plechu, propíchněte vidličkou a polijte krémem. Těsto z mrazáku nastrouhejte na krém. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35-40 minut.
Závěr:
Tento koláč se zakysanou smetanou a švestkami je nejen krásný na pohled, ale i neskutečně chutný. Můžete experimentovat i s jinými druhy ovoce, jako jsou maliny nebo hrušky. Nejlepší výsledek dosáhnete, pokud koláč necháte přes noc vychladit v lednici – bude se lépe krájet a chutě se krásně spojí. Příjemný kulinářský zážitek!