Jedlé šišky z dortového těsta jsou krásnou a jedinečnou ozdobou na zimní dezerty, která navíc skvěle chutná! Vytvoříte je snadno ze zbylého dortového těsta, trošky čokolády a mandlí – výsledkem je roztomilá dekorace, která dodá vašemu dortu osobitý šmrnc. Připravte se na nadšení hostů a pochvaly za originalitu!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jedlé šišky
1. První krok je vytvořit základy šišek:
Odřízněte vršky vychladlého dortu. Kolik zbytků z dortu získáte, závisí na tom, jak moc dort při pečení vykynul. Pokud nevykynul vůbec, doporučuji odříznout rovnou vrstvu z každého dortu, abyste získali nějaké zbytky. Alternativní možností je použít rozdrcené sušenky Oreo a vytvarovat je do šišek!
Rozdrobte zbytky dortu co nejjemněji.
2. Nyní vytvořte směs na šišky:
Základní pravidlo je, že na každou 1/2 šálku dortových drobků přidáte asi 1 až 2 lžíce mléka. Začněte s menším množstvím mléka, a pokud je to nutné, přidejte více, dokud směs dobře nedrží pohromadě.
Většina receptů používá k spojení drobků polevu, ale já zjistila, že s trochou mléka dosáhnete stejného efektu, a je to o dost jednodušší.
Když je směs na cake pop hotová, vezměte trochu směsi a vytvarujte do oválného tvaru s mírně špičatým vrškem (něco jako zmrzlinový kornoutek). Velikost šišek si můžete upravit podle toho, jak chcete dort ozdobit.
V sáčcích s plátky mandlí se obvykle najde několik polámaných kousků, tak vyberte celé plátky a zapíchněte je kolem kuliček mírně směrem nahoru, aby připomínaly šupiny šišek (viz foto).
Pak zmrazte šišky, dokud neztuhnou. To vám usnadní namáčení v čokoládě!
Jedlé šišky namočte do rozpuštěné čokolády a položte je na talíř nebo plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji zapíchnout párátko do spodní části šišky a držet ho za něj při namáčení do čokolády.
Zmrazené šišky s čokoládou nechte znovu ztuhnout v mrazáku, dokud čokoláda úplně neztvrdne. Použijte je k ozdobení dortu s polevou spolu s cukrovými brusinkami a rozmarýnem, pokud chcete! Posypte práškovým cukrem pro zasněžený efekt. Hotovo!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.