Křehké růžičky z nadýchaného kynutého těsta jsou skvělou volbou pro sladkou tečku při každé příležitosti. Tento recept je nejen jednoduchý, ale přináší také skvělé výsledky. Růžičky se skvěle hodí k podávání na večírcích, rodinných setkáních nebo prostě jen tak ke kafíčku. Nejenže krásně vypadají na talíři, ale i báječně chutnají.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
Růžičky z kynutého těsta
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- 250 ml teplé mléko
- 7 g sušené droždí (1 lžička)
- 30 ml slunečnicový olej (2 lžíce)
- 1/2 lžičky soli
- 450 g mouky + 100 g mouky
Ostatní:
- 1 lžíce oleje – na potření těsta a vymazání mísy
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka – na závěrečné potření
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce, nasypejte cukr a nalijte teplé mléko – promíchejte. Dále do mísy přisypejte sušené droždí, pak přilijte olej a osolte – znovu míchejte. Nakonec do směsi nasypejte postupně ve 2 fázích mouku a poté ručně vypracujte těsto. Podle potřeby ještě vsypejte mouku a těsto vypracujte do tvaru koule.
2. Vzniklé těsto v míse pokapejte olejem a mísu potřete olejem, pak přikryjte fólií a utěrkou a nechejte 40 minut odpočívat na teplém místě. Po vykynutí získáte krásné nadýchané a pružné těsto.
3. Následně těsto rozdělte na 9 stejných častí, z kterých vytvarujte koule. Položte koule na čisté prkénko, přikryjte utěrkou a nechejte 15 minut odpočívat, tým pádem vám zdvojnásobí svůj objem.
4. Po 15 minutách je postupně na čisté ploše vysypané moukou vyválejte do tvaru kruhu, z kterého vytvarujte několik trojúhelníků. Konce položte na sebe a jemně je k sobě přitiskněte, abyste rukama vytvořili růžičku. Stejný postup opakujte u každé kuličky těsta.
5. Všechny růžičky si položte na plech, přikryjte utěrkou a nechejte 10 minut odpočívat.
6. Na závěr je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení krásně zezlátly.
7. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
8. Po upečení je posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.