Jestliže existuje něco, co je charakteristické pro podzim, pak je to nepochybně dýně. Její hluboká oranžová barva a jedinečná chuť nám připomínají měnící se listy a chladnější večery. Ačkoliv dýňová polévka je delikátní klasikou, kterou si většina z nás oblíbila, je někdy dobré zaexperimentovat a vyzkoušet něco nového (zkuste také tento recept na dýňový chlebíček). Představujeme vám recept na dýňové noky, které přinášejí podzim přímo na váš stůl.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pokud vás tento recept zaujal, určitě vyzkoušejte i tento: Zapečený zeleninový koláč s dýňovým základem, sýrem a směsí česneku, cibule, pórku, mrkve a cukety.
Dýňové noky
Co budeme potřebovat:
- 500 g dýňového pyré (z pečené dýně)
- 1 vejce
- 200 – 250 g hladké mouky
- špetka soli
- muškátový oříšek podle chuti
- strouhaný parmazán a máslo pro podávání
Jak budeme postupovat:
1. Příprava dýňového pyré: Pečenou dýni rozmačkejte vidličkou nebo v mixéru, abyste získali hladké pyré.
2. Ve větší míse smíchejte dýňové pyré s vejcem, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
3. Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud nezískáte měkké, ale nelepivé těsto.
4. Těsto rozdělte na několik částí a z každé části vyválejte tenký váleček. Váleček poté nakrájejte na menší kousky, které tvarujte na noky.
5. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte noky v ní, dokud nevyplavou na povrch (cca 2-3 minuty).
6. V pánvi rozehřejte máslo a opečte v něm noky dozlatova. Podávejte s nastrouhaným parmazánem.
Dýňové noky představují bohatou, ale přitom jemnou variantu tradičních italských knedlíků. Užijte si tuto podzimní specialitu, která vám zpříjemní chladné dny!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.