Můj nejoblíbenější mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem, meruňkovým džemem a bílkovým sněhem

Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem, meruňkovým džemem a bílkovým sněhem je klasickým receptem, který přináší kombinaci lahodných chutí a textur. Tento koláč je ideální volbou pro nedělní odpoledne, rodinné oslavy nebo jako pohoštění pro návštěvy. Jeho příprava vyžaduje trochu trpělivosti a pečlivosti, ale výsledek je stojí za to. Sledujte následující kroky a připravte si tento úžasný dezert, který osloví každého milovníka sladkého.

Zdroj: Szilvi Szécsi

Ingredience

Na korpus:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 5 vejce (odděleně žloutky a bílky)
  • 300 g meruňkového džemu

Na tvarohový krém:

  • 450 g tvarohu
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • Citronová kůra z jednoho citronu

Na bílkový sněh:

  • Zbylé bílky (od 5 vajec)
  • 50 g cukru

Postup

1) Příprava korpusu: Vyšlehejte 2 žloutky s máslem a moučkovým cukrem do pěny. Přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Rozprostřete těsto na plech vystlaný pečícím papírem a pečte při 180°C asi 10 minut. Poté rovnoměrně rozprostřete meruňkový džem na těsto a vraťte do trouby na dalších 10 minut.

2) Příprava tvarohového krému: Smíchejte tvaroh, 100 g cukru, citronovou kůru, 3 žloutky a zakysanou smetanu. Vyšlehejte do krémové konzistence.

3) Sestavení koláče: Po dopečení těsta s džemem rozprostřete tvarohový krém a pečte dalších 12 minut.

4) Příprava bílkového sněhu: Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně přidávajte 50 g cukru. Po 12 minutách pečení tvarohové vrstvy vyndejte koláč z trouby, ozdobte bílkovým sněhem ve formě mřížky a pečte při snížené teplotě 150°C dalších 10 minut.

5) Dokončení: Nechte koláč zchladnout. Pro extra dekoraci můžete mezi bílkovou mřížku aplikovat trochu meruňkového džemu. Podávejte nakrájený na kousky s čajem nebo kávou.

Koláč, který si každý vychvaluje: Úžasná chuť a lehká příprava

Závěr

Mřížkový koláč se sladkým tvarohem, meruňkovým džemem a bílkovým sněhem je dokonalým dezertem pro každou příležitost. Jeho příprava může být sice časově náročnější, ale výsledek – kombinace jemného těsta, bohatého krému, sladkého džemu a lehkého sněhu – je nezapomenutelným zážitkem pro vaše chuťové pohárky.