Půvabný jahodový dort z medového těsta s krémem z bílé čokolády a jahodami je lahodným požitkem, který potěší všechny milovníky sladkostí. Tento dort spojuje jemnou medovou chuť s krémovou strukturou bílé čokolády a osvěžujícími jahodami, což vytváří dokonalou harmonii chutí.
Ideální pro slavnostní příležitosti nebo jen tak pro radost, tento dezert nejenže skvěle vypadá, ale také úžasně chutná. Připravte se na chvíle plné potěšení a obdivu od vašich hostů!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty s OVOCEM!
Jahodový dort z medového těsta s krémem z bílé čokolády a jahodami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce (pokojová teplota)
- 85 g cukru
- špetka soli
- 10 g medu (1/2 lžíce)
- 3 ml vanilkový extrakt
- 30 g mléka (2 lžíce)
- 95 g paleo mouky – lze nahradit 85 g hladké mouky + 12 g kukuřičný škrob
- 30 g nesolené rozpuštěné máslo (2 lžíce)
Impregnace:
- horká voda
- 25 g cukru (2 lžíce)
- 5 ml jahodový likér – lze nahradit citronovou šťávou
Krém:
- 4 vaječné bílky (140 g)
- 165 g cukru
- 1 g soli
- 300 g nesolené máslo
- 70 g rozpuštěná bílá čokoláda
- 10 ml jahodový likér – lze nahradit citronovou šťávou
- 15 ml citronové šťávy
Poleva:
- 130 g krému + trochu růžové barvivo
Na zdobení:
- 125 g nasekané mražené jahody nebo čerstvé jahody
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce a to rozšlehejte. Pak nasypejte cukr, přidejte špetku soli, přilijte med a ochuťte vanilkovým extraktem – promíchejte metličkou. Poté položte mísu na hrnec s horkou vodu a šlehejte 2-4 minuty do nadýchané svěží pěny.
2. Následně během míchání přilijte mléko a ve 2 fázích postupně přisypávejte prosátou paleo mouku – pořádně míchejte. Trochu směsi si přelijte do misky nesoleným rozpuštěným máslem – promíchejte a spět vlijte do mísy – důkladně promíchejte.
3. Výsledné těsto si nalijte do kruhové formy na pečení vyložené pergamenem o rozměru 15 cm x 7 cm, přetřepejte a špejlí vytvarujte libovolné vzory.
4. Pečte v předehřáté troubě 30-33 minut při 160 °C dozlatova. Po upečení těsto překlopte na mřížku, odstraňte pergamen a nechejte chvíli stranou.
5. Impregnace: Do nádobky si nalijte horkou vodu, nasypejte cukr a ochuťte jahodovým likérem – dobře promíchejte a sirup je hotový.
6. Vychladlé těsto si rovnoměrně překrojte na 4 stejné díly, z kterých odřízněte okraje.
7. Krém: Do mísy si vlijte vaječné bílky, nasypejte cukr a přisypte sůl – míchejte. Poté položte mísu na hrnec s horkou vodu, promíchejte a šlehejte 2-4 minuty do nadýchané pěny. Pak mísu položte do mísy s ledovou vodou a pokračujte ve šlehání do nadýchaného tuhého sněhového krému.
8. Následně během šlehání postupně přidávejte nesolené máslo a šlehejte 8-10 minut dohladka. Pak promíchejte stěrkou. Když je krém hladký, vlijte rozpuštěnou bílou čokoládu a ochuťte jahodovým likérem nebo citronovou šťávou – pokračujte ve šlehání a potom promíchejte stěrkou.
9. Sestavení dortu: První díl těsta si položte na talíř a přilepte na spodek trochu krému. Poté impregnujte připraveným jahodovým sirupem a naneste připravený krém, pěkně rozetřete, uhlaďte a naaranžujte kolečka čerstvých jahod. Stejný postup ještě 3 krát zopakujte, pak krémem potřete úplně celý dort, který pěkně uhlaďte a uložte na 30 minut do lednice. 130 g krému si nechejte na závěr.
10. Poleva: Do misky si dejte 130 g krému a přidejte trochu růžového barviva – vyšlehejte a promíchejte stěrkou.
11. Získanou polevou si potřete znovu úplně celý dort a uložte na 1 hodinu do lednice.
12. Po 1 hodině vyjměte dort z lednice a potřete ho celý zbylým krémem, pěkně celý uhlaďte a k tvarování použijte hřebenovou škrabku.
13. Na závěr povrch dortu ozdobte nasekanými mraženými jahodami nebo čerstvými jahodami a nakrájejte.
14. Podávejte s láskou, skvělou chutí, úsměvem na tváří a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.VIDEO NÁVOD:
Pokud vám tento recept zachutnal, určitě neváhejte vyzkoušet i tento:
Fantastická smetanová roláda plná malin – Snadná a rychlá příprava!