Připravte si luxusní nekynuté šátečky s tvarohem a ořechy

Tento recept na nekynuté šátečky s tvarohem a ořechy je ideální, pokud chcete připravit něco sladkého, ale nemáte čas na kynutí těsta. Díky použití droždí jsou šátečky lehké, jemné a krásně voní po rumu a vanilkovém cukru.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Zdroj: Katerina Vonsakova

Šátečky s tvarohem a ořechy

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 150 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 2 lžíce mouky (hladké nebo polohrubé)
  • 250 g změklého másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Tvarohová náplň:

  • Měkký tvaroh (v papíru)
  • Vanilkový cukr (domácí nebo kupovaný)
  • Žloutek nebo vejce (pokud je tvaroh pevný)
  • Citrónová kůra

Na potírání a obalování:

  • 150 g másla
  • Rum dle chuti (alespoň 100 ml)
  • Moučkový vanilkový cukr

Ořechová náplň (od oka):

  • Mleté ořechy
  • Mléko
  • Cukr
  • Skořice

Jak budeme postupovat:

1. Příprava tvarohové náplně:

Tvaroh dejte do misky a přidejte vanilkový cukr podle chuti. Pokud je tvaroh pevný, přidejte žloutek nebo vejce, a nakonec dochuťte citronovou kůrou.

2. Příprava kvásku:

Zahřejte mléko a dejte ho do misky. Přidejte cukr, mouku a rozdrobte do něj droždí. Směs dobře promíchejte a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).

3. Příprava těsta:

Do mísy s kváskem přidejte mouku, sůl, vejce a změklé máslo nakrájené na kousky. Vypracujte hladké těsto, které poté přendejte na pracovní plochu.

Připravte si rychlé a chutné čokoládové šneky z listového těsta

4. Tvarování šátečků:

Těsto rozválejte na plát a rádýlkem nakrájejte na čtverce. Na každý čtverec dejte náplň (tvarohovou nebo ořechovou), a spojte protilehlé rohy. Střed dobře stlačte, aby se šátečky během pečení nerozlepily.

5. Pečení:

Troubu předehřejte na 180 °C. Šátečky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem. Pečte 10–15 minut dozlatova.

6. Potírání a obalování:

Rozpusťte máslo a přidejte rum. Horké upečené šátečky potírejte směsí másla a rumu, a poté je obalujte ve vanilkovém moučkovém cukru.

7. Příprava ořechové náplně:

Ořechy zalejte mlékem a přiveďte k varu. Po chvíli přidejte cukr a skořici, promíchejte a nechte svařit.

Vyzkoušejte také:


Tipy:

  • Náplně: Kromě tvarohové a ořechové náplně můžete vyzkoušet i marmeládu nebo makovou náplň.
  • Obměny: Do másla s rumem můžete přidat i trošku vanilkového cukru pro ještě intenzivnější vůni.

Závěr:

Tyto šátečky jsou perfektní sladkostí ke kávě nebo čaji, a díky rumovému potírání mají skvělou chuť. Vychutnejte si je čerstvé a měkké, nebo nechte přes noc rozležet – chutnají skvěle v obou případech.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Pokud vám tento recept zachutnal, určitě neváhejte vyzkoušet i tento:

Rychlé nekynuté koláče: Ideální recept na nečekanou návštěvu