ROZHOVOR: Dady’s Art Resin vyrábí originální dekorace z epoxidové pryskyřice

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak, než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Hledáte originální dekoraci do svého domova nebo si jen chcete udělat radost zajímavým šperkem? Lada Lomjanska je nadšená tvůrkyně, která objevila kouzlo práce s epoxidovou pryskyřicí. Vytváří jedinečné dekorace a šperky, které zaujmou svou originalitou a precizním zpracováním.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Lada. Pocházím z malého města na Jižní Moravě a žiji na Slovensku, odkud pochází i moji rodiče. Mám dvě dospělé dcery. S přítelem žijeme blízko Bratislavy. Moje koníčky mimo mojí výroby je příroda, dobrá kniha, dobrý film a v neposlední řadě 12 letý pejsek.

Představíte nám svou práci? Co všechno vyrábíte?

Vyrábím různé dekorace do bytu z epoxidové pryskyřice (živice), šperky z UV živice. Šperky jsem původně v pláně vyrábět neměla, ale nikdy neříkej nikdy. Blíží se čas našich nejkrásnějších svátků a já připravuji kolekci vánočních dekorací a ozdob vyrobených buď z pryskyřice nebo keramického prášku.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Kdy jste s tím začala a co vás k tomu vedlo?

To byla úplná náhoda, nic plánovaného. Seděli jsme s přítelem na terase na chalupě a jak to každý poznáme, ve volné chvíli mobil každý v ruce – vybavování zpráv apod. Pouštěla jsem si YouTube a natrefila jsem na video, kde žena z Austrálie vyráběla podšálek a na něm tvořila přenádherné 3D květy. Doslova mi spadla sáňka. Byla jsem úplně uchvácena a stále si pouštěla její videa. Samozřejmě jsem si musela na netu zjistit, co to tá epoxidová živica je, protože to byla pro mě velká neznámá. No a potom jsem jenom zahlasila příteli “budu vyrábět podtácky ze živice” …umíte si představit jeho pohled “čo,že ideš?” A tím začala moje cesta do neznáma… Spousta pokusů, omylů, vyplýtvaného drahého materiálu jak se mi nedařilo tvořit ty úžasné 3D květy, ale nevzdala jsem to.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Je to vaše práce nebo koníček?

Je to můj koníček, ale věděla bych si představit i tu druhou možnost.

Už jste něco vyráběla i předtím?

Ano, když byly dcerky malé, tak servitkovou techniku na různé předměty a později výroba mýdel a mýdlových kytic.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Co vás při výrobě inspiruje a v čem si myslíte, že jsou vaše výrobky jedinečné?

Moje velké inspirace jsou na YouTube a jiných stránkách. Tím, že jsem prakticky samouk, tak mi to hodně pomohlo v začátcích, jak vůbec začít pracovat a to, jakou živici použít, jak ji míchat, jaké budu potřebovat pomůcky, formy a pod. Své oblíbence stále sleduji a díky nim se i já zdokonaluji. V čem jsou jedinečné moje výrobky? Myslím si, že každá ruční práce je jedinečná nebo do ní vkládáme jak naši kreativitu, tak i srdce. Věřím, že jsou moje výrobky originální a jedinečné. Je to zároveň můj relax a koníček.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Který z vašich výrobků je u zákazníků nejoblíbenější? Co je potřeba k jeho výrobě a jak to probíhá?

Když nepočítám šperky, které jsou momentálně dost žádané, tak bych vzpomenula elegantní pár labutí, které plním sušenými květinami, které si sama suším, ale i nakupuji na dostupných stránkách. Na takové dekorace slouží silikonové formy nebo pryskyřice je tekutá. Je hodně druhů pryskyřice a záleží na jaký výrobek ji chceme použít. Každá pryskyřice má různé vlastnosti a to např. viskozita, čirost, jestli je UV stabilní, jaký má lesk, tvrdost a v neposlední řadě je důležité i to, jak bude vysoký (hrubý) výrobek. Pryskyřice je dvousložková a každý druh se míchá jinak. Většinou se smíchají složky mísícího poměru např. 3:1 a tyto složky se váží. Po zvážení se smíchají dvě složky dohromady a nechá se chvili odstát, než jdeme zalévat do formy. Trošku se uvolní i vzduchové bubliny, které patří k vlastnostem prysk.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Každá pryskyřice má i svoji dobu zpracovatelnosti a dobu vytvrzování. Nachystám si formu, která musí být suchá a čistá + sušené květy (do pryskyřice se přidává jenom suchý material), kamínky apod. Zaliji dno formy a vkládám květy, minerály apod. Naaranžuji a opatrně zalévám další vrstvou pryskyřice. Kvety a jiné předměty mohou zvýšit výskyt vzduchových bublin, které je potřebné odstraňovat teplem, čiže použijeme zapalovač nebo teplovzdušnou pistoli, která nám pomůže bublinky zničit. Jinak by nám mohli poškodit výrobek. Květy tím, že jsou lehké, vyplouvají nad hladinu, tak je třeba každou chvíli zatlačit hlouběji do formy, než pryskyřice začne pracovat a zgelatí. Potom zaplním zbytek celé silikonové formy s novou vymíchanou pryskyřicí. Zakryji, aby se na ni neprášilo a nechám vytvrdit. Vytvrzování trvá až 36 hodin, záleží zase od druhu pryskyřice. Po vyjmutí z formy nechávám několik dní ještě tvrdnout. Podle potreby upravím pilníkem ostré hrany. Za cca 14 dní po výrobě muže jít labuťka k majiteli.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Máte k tomu vyhrazenou nějakou dílnu nebo speciální místnost? 

Ano, na velké výrobky používám prázdný pokoj, který je nevyužitý a místnost musí být dobře větratelná. Šperky tím, že pracuji s UV pryskyřicí, vyrábím v kuchyni pri kuchyňském stolu.

Plánujete do budoucna rozšíření své výroby?

Plány by byli, jen prostor nepustí. Obdivuji výrobu stolů, ale zůstanu zatím nohama na zemi a budu ráda, když se mi podarí výroba hodin a malého stolíku.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Vyrábíte také produkty na zakázku – podle představ zákazníka?

Snažím se vyjít vstříc, aby byl zákazník spokojený. Výrobky jsou personalizované.

Kde lze vaše výrobky zakoupit? 

Mou stránku mohou zákazníci najít na Facebooku s názvem Dadyś Art resin.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska

Chtěla byste něco sdělit našim čtenářům?

Také vás oslovila práce s pryskyřicí (živicou) nebo s jiným materiálem a váháte jak začít? Tak se nebojte, neváhejte, neodkládejte, nečekejte… Pusťte se do toho! Na internetu naleznete spoustu rad a návodů. Běžte do toho, udělejte radost sobě, svým blízkým… Plňte si své sny. Možná i moje tvorba vám bude inspirací. Děkuji.

ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska
ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska
ROZHOVOR:
Zdroj: Lada Lomjanska