Vánoční cukroví jako z pohádky: Lekníny, které rozzáří sváteční stůl

Vánoční cukroví neodmyslitelně patří k nejkrásnějšímu období v roce. Kdy jindy si můžeme dovolit trochu zhřešit a vychutnat skvělé domácí cukroví. V dnešním článku se podíváme, jak si připravit vánoční lekníny s karamelovým krémem.

vánoční lekníny s karamelovým krémem
Zdroj: Marta Kociánová

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 300 g hladká mouka
  • 100 g cukr moučka
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1 lžíce smetany (33%)
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z 1 citronu

Karamelový krém:

  • 1 ks karamelo –  nebo 2 hodiny vařit salko
  • 300 – 350 g másla
  • 1 lžíce rumu

Na dozdobení:

  • marmeláda
  • tmavá čokoládová poleva
  • marcipán na kytičky nebo hotové cukrové kytičky

Co budeme potřebovat:

1) Na stůl si nejdříve prosejeme mouku a moučkový cukr, nastrouháme kůru z citronu, dále přidáme změklé máslo, smetanu a žloutek.

2) Vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny v chladu odpočinout.

3) Následně vyválíme těsto a vykrajujeme stejný počet kytiček a hvězdiček. Kytičky klademe na plech vyložený pečicím papírem a hvězdičky dáváme do formiček na košíčky.

4) Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Hvězdičky po upečení opatrně vyklopíme.

5)Kytičku potřeme marmeládou a opatrně na ni přilepíme hvězdičku.

6) Pustíme se do přípravy krému. Změklé máslo vyšleháme a po lžících přidáváme karamelo. Nakonec přidáme rum a ještě chvíli šleháme.

7) Krém dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou cukrářskou špičkou  a stříkáme ho do hvězdiček do tvaru pusinky. Potom dáme ztuhnout do lednice.

8) Pomocí kávové lžičky polijeme čokoládovou polevou, jen lehce, aby nestékala. Nakonec dozdobíme.

DOPORUČUJEME: Vánoční pudinkové cukroví

Přejeme Vám dobrou chuť.