Pokud alespoň z poloviny zbožňujete makové dezerty, tak jako já, pak jste tu na správném místě! Dnes si společně přichystáme lahodný makový štrúdl, který si zamiluje celá rodina. Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku. Tento dezert je také skvělým tipem pohoštění na víkendovou oslavu.
Už se vám začínají sbíhat sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tento luxusní makový závin, který si zamiluje celá rodina!
Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tento oplatkový dort!
Výborný recept na lahodný makový štrúdl:
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 3-4 PL cukru krystal
- 1 ČL soli
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 celá vejce
- 300 ml oleje
- 500 ml mléka
Kvásek:
- 1 kostka droždí
- půl ČL moučkového cukru
- 100 ml teplého mléka
Náplň:
- 200g mletého máku
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček skořice
- 50 ml teplého mléko
- 2 lžíce marmelády
Jak budeme postupovat:
1. Začneme tím, že si do 100 ml teplého mléka přidáme půl ČL moučkového cukru a kostku droždí. Promícháme a necháme pod utěrkou na teplém místě kynout.
2. Pokračujeme náplní. Jednoduše si smícháme všechny zmíněné ingredience, které důkladně promícháme.
3. Nyní těsto: Smícháme si všechny suché ingredience. Poté přidáme kvásek s mlékem a následují vejce, olej a 500 ml teplého mléka. Důkladně promícháme. Můžeme použít robota. Vypracujeme si hezké hladké těsto.
4. Těsto si rozdělíme na 4 stejné části a rozvalíme jej. Na těsto naneseme naší makovou náplň a jednoduše zarolujeme. Připravíme si plech, který si vysteleme pečícím papírem a naše záviny na něj opatrně umístíme a potřeme je olejem.
5. Pečeme při 180 stupních dozlatova a máme hotovo!
Dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.