ROZHOVOR: Řezba pěticentimetrového šperku mu trvá průměrně 10 hodin

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality. 

Štěpán Holoubek se věnuje řezbě asi od svých 15 let. Vyrábí dřevěné přívěsky, sošky a další dekorativní předměty do interiéru i exteriéru. Neváhejte a přečtěte si článek až do konce.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek

Na začátek vás požádám, abyste se nám představil.

Dobrý den, jmenuji se Štěpán Holoubek, je mi 44 let a celý život se zabývám prací se dřevem, řezbou, stavbou strunných hudebních nástrojů, amatérskou truhlařinou a tesařinou.

Představíte nám svou tvorbu přívěsků? 

Ve své volné řezbářské tvorbě se věnuji šperkům, menším soškám a užitkovým dekorativním objektům, až po větší zahradní sochy do té velikosti, abych s nimi dokázal manipulovat bez použití těžké techniky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek

Kdy jste začal vyrábět dřevěné přívěsky a co vás k tomu vedlo?

Řezbě jsem se trochu věnoval asi od svých 15 let, ale na vyřezávání dřevěných šperků jsem se začal soustředit asi před dvanácti lety, kdy jsem se potřeboval živit na cestách po Evropě. Tehdy jsem si přivydělával jejich prodejem na ulici.

Je to vaše práce nebo koníček?

Dodnes je tato práce především mým koníčkem. Jelikož je poměrně hodně náročná časově, mentálně i fyzicky, je pro mě těžké být dostatečně produktivní na plnohodnotný výdělek, a je i těžké prodat výrobky za adekvátní cenu. Když už se mi poštěstí, a dostanu nápad, který mi stojí za to zpracovat, následují někdy i desítky skic, než jsem s návrhem spokojený. U šperků provádím samotnou řezbu většinou jenom ručním nářadím a malinké detaily vyžadují velké soustředění, pevné prsty a dobré oči. Hodiny sezení.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek

Co vám slouží jako inspirace a čím jsou podle vás vaše dřevěné výrobky jedinečné?

Inspirací je mi především příroda, pohádkové i jiné příběhy, ale hlavně mé vlastní emoce. Myslím, že právě pro to se témata i způsob mého výtvarného pojetí pohybují od naivních, možná až kýčových vyobrazení, až po temnější démonické výjevy. Snažím se tvořit jak nejlépe dokážu a doufám, že se mi tak občas podaří udělat jedinečné dílko. Co považuji na některých svých špercích za jedinečné je používání pohyblivých částí nebo pojednání obou stran přívěsků. Takový šperk jde otočit i bez sundání z krku. U vyobrazení hlav jsem vynalezl trik s vyplazeným jazykem a tak podobně. Některé jsou vlastně malé hračky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek

Můžete nám přiblížit proces, jak vaše dřevěné přívěsky vznikají? Co je k jejich výrobě potřeba a jak dlouho vám trvá výroba jednoho kousku?

Výroba dřevěného šperku začíná cestou do lesa pro dřevo. Používám suché dřevo horského vřesu vyskytujícího se v subtropických oblastech. Po zpracování nápadu do skic si udělám přesný nákres 1:1 a ten se pak snažím co nejvěrněji přenést do dřeva. Používám dvanáct malých dlátek, dva nože, jemnou japonskou pilku, malý ruční nebozízek, velmi jemný smirkový papír, leštící vatu, akrylové barvy a světlicový olej. Časové rozmezí je různé. Skici běžně trvají hodinu až třeba pět, ale někdy v rozmezí dnů. Je dobré si dát pauzu a k nápadu se vracet později, s odstupem. Délka řezby závisí na velikosti a složitosti. Pěticentimetrový šperk trvá průměrně 10 hodin intenzivní práce (jen řezba, bez skicování). Ta ovšem nejde dělat v kuse, většinou si ji rozvrhnu do tří i více dní. prsty i oči se po pár hodinách unaví.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek

Máte k tomu vyhrazenou nějakou dílnu nebo speciální místnost?

K práci na šperku nepotřebuji tolik věcí, a tak si mohu práci brát sebou na vhodná místa. Někdy vyřezávám v lese, jednu dílnu mám v jeskyni, kde bývám i několik měsíců v roce, někdy vyřezávám když jsem na výletě v přírodě. U sebe doma mám malou hoblici, která je ideální v začátcích řezání.

Vyrábíte také výrobky na zakázku – podle představ zákazníka?

Když přijde zákazník se svým návrhem, nápadem nebo požadavkem, snažím se mu vyhovět, i když je taková práce více stresující a výsledek nejistý. Beru to ovšem jako výzvu, kterou je třeba využít.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Zatím nabízím své výrobky jen na Fleru/Uyo Itcho, hodně jich dělám jako dárky a ty co se mi líbí nejvíc, jsou-li takové, tak ty si nechávám ve svém archivu. Když bude o moji práci dostatečný zájem a obrat z prodeje bude větší, asi si budu muset založit živnost na řezbářství.

Chcete našim čtenářům něco vzkázat?

Přál bych si, aby lidé dokázali v dnešním tak přehlceném světě rozpoznat to, co je děláno s láskou a ne jen pro peníze. A to ve všech oborech. Chtěl bych poprosit Vaše čtenáře, aby se zamýšleli nad tím, co se všechno skrývá za věcmi, které si kupují. Ať už jde o jídlo, spotřební zboží nebo umění.

ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek
ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek
ROZHOVOR:
Zdroj: Štěpán Holoubek