Vítejte v naší kulinářské aréně, kde se rodí výjimečné pochoutky! Dnes vám přinášíme recept na křupavý sýrový koláč potřený česnekovou směsí se zelenou cibulkou. Tato jedinečná kombinace hladkého těsta s česnekovou směsí vytvoří pro vaše chuťové buňky neodolatelný zážitek. Pojďme na recept!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Sýrový koláč potřený česnekovou směsí se zelenou cibulkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 vejce ( volitelné)
- 20 g cukru (lžíce)
- 4 g droždí (1 lžička)
- 200 g chlebové mouky (10 lžic)
- 2 špetky soli
- 80 ml teplé mléko
- 30 g rozpuštěné nesolené máslo
Směs:
- 1 lžíce vyšlehané vejce
- 13 g nesolené máslo (pokojová teplota)
- 1 lžička majonéza
- 0,5 lžíce nakrájené zelené cibule
- 3 stroužky česneku
Ostatní:
- 140 g tvrdý sýr
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy rozklepněte vejce, vyšlehejte a přelijte do mísy. Jednu lžíci vejce přelijte do jiné mísy a nechejte stranou. Když vejce nemůžete, vynechejte ho.
2. Těsto: Následně do mísy s vyšlehaným vejcem nasypejte cukr a přisypejte sušené droždí – promíchejte metličkou. Dále do mísy nasypejte chlebovou mouku a přisypejte sůl – pokračujte v míchání. Ke konci do směsi těsta nalijte teplé mléko a těsto ručně vypracujte.
3. Výsledné těsto položte na čistou plochu, trochu ho protáhněte a přelijte rozpuštěným nesoleným máslem. Pokračujte v natahování těsta a vytvarujte kouli, kterou položte na plech vyložený pergamenem a nechejte kynout 30 minut na teplém místě.
4. Směs: Do mísy s jednou lžící rozšlehaného vejce vložte nesolené máslo pokojové teploty a přidejte majonézu – promíchejte. Dále do misky vsypejte nakrájenou zelenou cibulí a dochuťte prolisovaným česnekem – dobře promíchejte.
5. Vykynuté těsto jemně dlaní přitlačte a pomocí nože do něho udělejte jemné zářezy ve tvaru mřížky. Pak naneste a pěkně rozetřete připravenou směs. Stěrkou ještě udělejte jemné zářezy, do kterých vložte proužky tvrdého sýra.
6. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 170 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení křupavý sýrový koláč nakrájejte na trojúhelníky a podávejte s láskou, skvělou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.