Tříbarevná buchta je kombinací tří vrstev – kakaového těsta, tvarohové náplně a světlého těsta, která vytváří krásný a lahodný dezert. Tento recept je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí pro rodinné oslavy nebo každodenní mlsání. Vrstvy se při pečení propojí do neodolatelného moučníku, který si zamilujete.
Ingredience
Tmavé těsto:
- 30 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg moučkového cukru
- 150 g másla (nebo Hery)
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Světlé těsto:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 4 vejce
- 20 dkg pískového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
- 750 g tvarohu
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup
1) Příprava tmavého těsta:
Změklé máslo smíchejte s moukou, cukrem, vejcem, práškem do pečiva a kakaem, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rukama natlačte na dno pekáče, který jste vymazali nebo vyložili pečicím papírem.
2) Příprava světlého těsta:
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, poté postupně přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané.
3) Příprava tvarohové náplně:
V míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr. Vše vyšlehejte do hladké konzistence.
4) Vrstvení:
Na tmavou vrstvu těsta v pekáči nalijte tvarohovou náplň. Poté na tvaroh opatrně nalijte světlé těsto.
5) Pečení:
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte buchtu přibližně 40 minut, dokud není povrch zlatavý a buchta propečená.
Tipy
- Ozdoba: Buchtu můžete před podáváním poprášit moučkovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou.
- Oříšky: Pro zajímavější chuť přidejte do tmavé vrstvy nasekané ořechy.
- Ovocná verze: Do tvarohové náplně můžete přidat kousky ovoce, například broskve nebo jahody, pro osvěžující variantu.
Závěr
Tříbarevná buchta je vynikající moučník, který potěší každého svou bohatou chutí a krásným vzhledem. Spojení kakaového těsta, tvarohové náplně a světlého těsta vytváří harmonii chutí, kterou si zamilujete. Vyzkoušejte tento recept a užijte si skvělý dezert!