ROZHOVOR: Kresba a malba jí fascinovala od dětství – zůstala tomu věrná až dodnes

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak, než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Vítejte v tvůrčím světě Daniely Bařtipánové, která se věnuje kreslení a malování překrásných obrazů. V budoucnu se tím plánuje i živit.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Kresba a malba jí fascinovala od dětství - zůstala tomu věrná až dodnes
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Ahoj, jmenuji se Daniela Bařtipánová a své obrazy tvořím v malebné vesničce pod Horou Říp Krabčice. Jsem umělkyně věnující se malbě a kresbě. Mám vášeň pro tvoření a ráda objevují nové techniky. Nemám ráda sychravé počasí, faleš, Vánoce na blátě. Mezi mé nej…patří má rodina. Pak určitě Jaro a všechno co k tomu patří. Miluji život, staré věci, hudbu, tanec, víno, mandle v čokoládě, dobré jídlo, divadlo, procházky, práci s energií a především ráda zkouším a poznávám nové věci, jako například kurz pravou mozkovou hemisférou.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Představíte nám svou práci a řeknete nám, jak jste se k ní dostala?

Od dětství mě fascinovala kresba a malba. Neustále jsem něco skicovala a obdivovala díla různých umělců. Mou největší inspirací od dětství byla Helena Zmatlíková, jejíž magické ilustrace v knize “Honzíkova cesta” mi otevřely dveře do světa fantazie a umění. Její dílo mě naučilo, že každý tah štětcem může vyprávět příběh a přinést radost nejen tvůrci, ale i divákům. Jednou jsem se rozhodla vyzkoušet kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou. Ten víkend strávený s báječnými lidmi a výbornou lektorkou byl pro mě nezapomenutelným zážitkem. Naučila jsem se, jak přepnout z logické levé strany mozku na kreativní pravou a zapojit ji do procesu tvorby.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Byla to pro mě úplně nová a fascinující zkušenost, která mi přinesla radost a spokojenost z toho, co jsem dokázala vytvořit. Od toho kurzu kreslím pravidelně. Kreslení se pro mě stalo nejen způsobem relaxace a uvolnění, ale také formou sebevyjádření. Je to moje meditace. Když kreslím, zapomínám na všechny starosti a stresy, jsem plně soustředěná na přítomný okamžik, na svůj dech a na pohyb ruky, která drží štětec, tužku či uhlík. Malování pro mě představuje cestu do mého vnitřního světa, kde mohu být sama se sebou, vnímat své pocity a myšlenky a přetvářet je do tvarů a barev na plátně. Každý obraz, který vytvořím má vždy přidanou hodnotu. Obrazy kvantuji se záměr hojnosti štěstí, zdraví, lásky a všeho čeho si žádáte.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Vystudovala jste uměleckou školu, nebo jste samouk?

Jsem samouk. Pouze mám za sebou víkendový kurz pravé mozkové hemisféry, kresba tužkou. Sama se učím novým technikám a experimentování mi pomohlo vytvořit si svůj jedinečný styl. Jako samouk jsem si zkusila i malbu špachtlí, malbu suchým štětcem, olejomalbu, malbu akrylem, techniku kresbu ubrouskem a tak různě co mi proletí hlavou. Od té doby kreslím pravidelně. Najednou jsem objevila, že kreslení je pro mě způsob relaxace, uvolnění a také sebevyjádření. Je to pro mě jako meditace. Když kreslím, jsem plně soustředěná na moment přítomnosti, na svůj dech, na pohyb mé ruky a střet štětce, tužky, ubrousku, uhle co mám po ruce. Je to pro mě cesta do mého vnitřního světa, kde mohu být sama se sebou, vnímat své pocity a myšlenky a dát jim tvar a barvu na plátně. Nemám vyhraněny styl ani techniku, maluji co mě napadne, baví, zaujme.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Co vás inspiruje, když kreslíte/malujete své obrazy?

Nejvíce mě inspiruje příroda, lidské emoce a příběhy, které každý člověk prožívá. Snažím se, aby každý obraz měl svůj vlastní příběh. Kreslím portréty, abstrakce, ženské akty, cokoliv mě prolétne hlavou. Nebráním se z cela ničemu. Miluji výzvy.

Je to vaše práce nebo koníček?

Je to pro mě spojení práce a záliby. Jsem šťastná, že mohu dělat to, co miluji, a zároveň se tím co nejdříve začít živit.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Jaké barvy při malování používáte?

Používám různé barvy, techniky. Ze začátku mé malířské, kreslířské cesty mě velmi okouzlil uhel a tužka, ale nyní nejvíce pracuji s akrylovými a olejovými barvami. V každém případě se nebráním novým a novým zkušenostem.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Kolik času denně tomu věnujete?

Obvykle tomu věnuji 4–6 hodin denně, ale záleží na konkrétním projektu a mé inspiraci.

Jak dlouho vám přibližně trvá nakreslit jeden obraz?

Délka tvorby jednoho obrazu se liší podle jeho náročnosti a velikosti. Někdy mi to trvá několik dní, jindy i týdny až měsíce.

ROZHOVOR: Kresba a malba jí fascinovala od dětství - zůstala tomu věrná až dodnes
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Byly vaše obrazy někdy součástí výstavy?

Naskytla se mi možnost přihlásit se do projektu Magický čtverec, kde jsem měla příležitost namalovat obrazy na plátno o velikosti 136×136 cm. Obrazy pak budou putovat pět let po celém světě s možností koupě. Vystavovat jsem začala na plno v roce 2022, kde jsem měla tu čest vystavovat v Galerie u zlatého Kohouta, Azyl Bar – Plzeň, Mezinárodní výstava Open Art Fest, kde jsem v roce 2021 získala 5. místo v on-line hlasování asi ze 100 či více umělců. Letos jsem měla tu čest vystavovat v místním evangelickém kostele a Italských Benátkách. Do každého obrazu, který maluji či kreslím, vkládám kus svého já, své energie a velmi mě to pohlcuje. Jsem pak schopna malovat, kreslit od večera do rána. Nové poznatky a zkušenosti vítám a nebráním se ničemu.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Plánujete do budoucna nějak rozšířit svou tvorbu?

V budoucnu bych se chtěla více věnovat projektu. Všech dvanáct znamení zvěrokruhu, malba na plátně, velký formát. Stanovení konkrétních cílů pro zlepšení svých dovedností, jako například zvládnutí určité techniky nebo dokončení série prací na určitá témata. A oslovit tak širší mezinárodní publikum.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Kreslíte/malujete také na zakázku, podle představ zákazníka?

Ano, nabízím také tvorbu na zakázku a ráda spolupracuji s klienty na dílech, která odrážejí jejich představy a přání.

Kde lze vaše obrazy zakoupit/najít?

Mé obrazy si můžete zakoupit, pokud mě budete kontaktovat na mých fb stránkách pod jménem Daniela Bařtipánová. Na stránkách mám informace ohledně výstav, které jsou též prodejní.

ROZHOVOR: Kresba a malba jí fascinovala od dětství - zůstala tomu věrná až dodnes
Zdroj: Daniela Bařtipánová

Chtěla byste něco vzkázat našim čtenářům?

Nebojte se následovat své sny a nenechte se odradit strachem z neúspěchu. Umění je o svobodě a sebevyjádření. Děkuji za vaši podporu, s láskou Daniela Bařtipánová.

ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová
ROZHOVOR:
Zdroj: Daniela Bařtipánová