Revizi a pravidelnou údržbu komínu není radno podceňovat

Pravidelná údržba komínu není pouze záležitostí zákonných předpisů, ale především otázkou vaší osobní bezpečnosti. Výrazně snižuje riziko požáru a zároveň zvyšuje efektivitu vytápění a pomáhá šetřit vaše náklady na energie. Nedovolte, aby zanedbaná údržba komínu ohrozila váš domov nebo zdraví vaší rodiny.

Zdroj: Marko / Adobestock.com

Revize komínu

Při optimistickém scénáři si budete zvát revizního technika spalinových cest do své domácnosti jednou, maximálně dvakrát za život. Důvody jeho návštěvy taxativně vyjmenovává legislativa. Revizi komínu potřebujete v následujících situacích:

  • Před uvedením komínu do provozu, tedy dříve, než poprvé zatopíte v kamnech nebo spustíte plynový kotel.
  • Při změně druhu paliva nebo zdroje vytápění, tedy tehdy, kdy měníte starý kotel na dřevo za modernější model nebo začínáte topit jiným druhem paliva.
  • Po jakékoliv stavební úpravě a zásahu do konstrukce komínu.
  • Pokud nově začínáte používat dosud nevyužívaný komín.
  • Po zjištění přítomnosti trhlin nebo pokud došlo ke komínovému požáru, tedy pokud se v něm vznítily usazeniny.

Mimo tyto situace není třeba revizi komínu opakovat na pravidelné bázi, zato ovšem musíte dodržovat jeho pravidelné kontroly a čištění odborníkem. 

Jak často provádět kontrolu komínu?

Legislativa ukládá majitelům komínu povinnost zajišťovat pravidelnou kontrolu komínu kominíkem. Frekvence kontrol a čištění se liší dle používaného paliva, výkonu připojeného spotřebiče paliv a závisí také na typu provozu (sezónní/celoroční). 

  • Pevné palivo – kontrola 2× ročně při sezónním používání, při celoročním 3×.
  • Kapalné palivo – kontrola 1× ročně při sezónním používání, při celoročním 2×.
  • Plynné palivo – kontrola 1× ročně nezávisle na frekvenci používání, u kondenzačního kotle až 1× za 2 roky.

Směrujte načasování kontroly komínu ještě před začátek topné sezóny. Přelom léta a podzimu je na to ideální. Během kontroly odborník provede samozřejmě také odborné čištění.

Proč je čištění komínu důležité?

Dlouhodobé nečištění komínu může vést ke vzniku požáru. Zejména při nesprávném topení pevnými palivy se v komínu hromadí usazeniny sazí a dehtu. Tyto nánosy jsou vysoce hořlavé. Lze je odhalit pouze pravidelnou kontrolou a odstranit odborným čištěním.

Zvyšte energetickou účinnost vytápění

Správně udržovaný komín také zvyšuje účinnost vytápění. Když je komín čistý a v dobrém technickém stavu, zlepšuje se jeho tah. To znamená, že palivo je spalováno efektivněji a spotřebič generuje více tepla z menšího množství paliva.

Postihy za nedodržení kontrol nejsou jen finanční

Za nedodržení pravidelných kontrol, včetně chybějící revize, vám může být uložena pokuta až 10 000 Kč. Můžete se však dostat do mnohem horší „šlamastyky“. Pokud by došlo k požáru, pojišťovna vám na základě chybějících dokumentů zamítne uhrazení škody. Nenechte nic náhodě a zajistěte si návštěvu odborníka z nejbližšího kominictví ještě před zahájením topné sezóny. 

Zdroje:

https://www.cez.cz/cs/clanky/vytapeni/revize-a-kontrola-kominu-kdy-je-potreba-a-kolik-vas-bude-stat-174082

https://www.levnekominy.cz/vyhlaska-34-2016-sb-p19148/