Tento rychlý ořechový koláč je sladká pochoutka, která spojuje křehké a voňavé cesto s lahodným karamelovým krémem a višňovým džemem. Nechte se unést vůní a chutí tohoto delikátního dezertu, který si získá srdce všech milovníků sladkého. Perfektní pro oslavy, rodinná posezení nebo jen tak pro radost. Dobrou chuť!
Co budeme potřebovat:
- 1 celé vajíčko
- 1/2 hrnečku krystalového cukru
- 1/2 hrnečku oleje
- 1 hrneček mléka
- 1 vanilkový cukru
- 1 hrneček polohrubé mouky
- 1 hrneček pomletých vlašských ořechů
- 1 sáček kypřícího prášku
Krém:
- 2x karamelový puding (sáček)
- 600 ml mléka
- 5 pl kryštálového cukru
- 150 g másla
- Rum (na pokapání cesta)
- Višňový džem (na potření cesta)
- Čokoláda (na posypání)
Jak budeme postupovat:
1) Předehřejte troubu na 180°C. Připravte menší plech o rozměrech 25 x 30 cm. Vymažte ho olejem a vysypte polohrubou moukou.
2) Těsto: V míse vymíchejte celé vajíčko s polovinou hrnečku krystálového cukru. Postupně přidejte polovinu hrnečku oleje a celý hrneček mléka. Následně přidejte vanilkový cukr, polohrubou mouku, pomleté vlašské ořechy a kypřící prášek. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
3) Vylejte připravené těsto na plech a pečte ho v předehřáté troubě po dobu 25 minut nebo dokud není koláč zlatavě hnědý.
4) Krém: Uvařte karamelový puding podle návodu na sáčku, použijte 2 sáčky a 600 ml mléka. Přidejte 5 pl krystalového cukru a nechte puding vychladnout.
5) V míse si do hladka vymíchejte máslo a postupně přidejte vychladlý karamelový puding. Promíchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci.
6) Upečené cesto pokapejte rumem a potřete ho višňovým džemem.
7) Na potření použijte připravený krém a rovnoměrně ho rozetřete po povrchu cesta.
8) Na závěr posypte koláč nastrouhanou čokoládou.