ROZHOVOR: Její prvním výrobkem byla výbavička do dětské postýlky

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak, než jen zveřejněním na Facebooku nebo Fleru. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Přes malbu, kresbu, keramiku a šperky se dostala k šití, kterému se věnuje dodnes. Šije především pro děti, ale najde se u ní také něco pro maminky, například pratelné odličovací tampony nebo závěsné ozdoby. 

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Jmenuji se Martina Steinbrecherová a tvořím pod značkou Handmade by Tina. Žiji s manželem a dvěma dětmi v Kolíně, kde máme rodinný domek s velkou zahradou, která je pro nás únikem z ruchu města. Vystudovala jsem ekonomii a tomuto oboru jsem se věnovala i před nástupem na mateřskou dovolenou, ale srdce mě vždy táhlo k něčemu více kreativnímu a já doufám, že po skončení rodičovské se už k původnímu oboru nebudu muset vracet. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Můžete nám říct, co děláte a co vyrábíte?

Už od malička jsem neustále něco tvořila a vyráběla. Přes malbu, kresbu, keramiku a šperky jsem se nakonec dostala tam, kde jsem teď – a to je šití. Šiji převážně pro děti, ale něco pro radost u mě najdou i jejich maminky. Můžete u mě najít čepičky, nákrčníky,  čelenky, šátečky, pratelné odličovací tampony, šatičky pro panenky a závěsné ozdoby.  Postupně rozširuji svou nabídku a v nedávné době jsem začala šít i polštářky s omalovánkou a batůžky, které si na trzích mohou děti vymalovat v dílničce.

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Jak jste se dostala k šití a jaké byly vaše začátky?

K šití jsem se dostala během těhotenství s první dcerou, kdy jsem si pořídila úplně nejobyčejnější šicí stroj a ušila ji výbavičku do dětské postýlky. Během rodičovské dovolené jsem pak pro ni začala postupně šít i čepičky a nákrčníčky atp. Potom jsem šila i pro kamarádky a známé a až po narození syna jsem se konečně rozhoupala, udělala si živnostenské oprávnění a začala nabízet své výrobky i ostatním. Synovi jsou teď tři roky a já mám pocit, že jsem stále ještě na začátku. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Co vás inspiruje a čím jsou podle vás vaše výrobky výjimečné?

Inspirují mě hlavně děti, takže v mé nabídce nenajdete moc jednobarevných a nudných věcí. Snažím se vybírat vzory a barvy, které mají děti nejraději, u holčiček vedou jednorožci a víly, chlapečci zase milují dinosaury a bagry. Často vidím dětské oblečení v mdlých barvách a vzorech, což mi přijde ohromná škoda.

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Který z vašich výrobků je u zákazníků nejoblíbenější a jak probíhá proces výroby/šití?

Nejoblíbenější produkt se těžko vybírá, protože poptávka se mění podle ročních období. Na jaře se nejvíce prodávají  čepičky, potom jak se otepluje, tak nastupují čelenky a šátečky, na podzim zase setíky čepiček a nákrčníků a v zimě to samé, akorát ušité z teplejšího materiálu. Nicméně postup výroby je u všech stejný. Vždy nejprve začínám výběrem látky, pak přichází čas na měření a stříhání, následuje špendlení a až úplně nakonec sedám ke stroji. Některé výrobky pak ještě ručne zapošívám, protože bych byla opravdu nerada, aby se někomu začalo něco párat.  

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Máte k tomu vyhrazenou nějakou speciální místnost?

Ano, dříve jsem měla dílnu v druhém dětském pokojíčku, ale syn už ho potřeboval uvolnit, takže jsem musela “obětovat” šatnu a šiji tam. 

Kolik času denně tomu věnujete?

Stále jsem na rodičovské dovolené, takže maximálně 2 hodiny, když malý spí po obědě a nebo pak večer. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Máte nějaké plány na rozšíření své práce do budoucna?

Určitě, nedávno jsem si konečně pořídila vlastní stánek a začala jsem šít dětské polštářky a batůžky s omalovánkami, takže budu s sebou na trhy vozit i dětskou dílničku. Tímto směrem bych chtěla svou výrobu rozšiřovat, protože v tom vidím velký potenciál. 

Vyrábíte také na zakázku – podle představ zákazníka?

Ano, přibližně 1/3 mého obratu je zakázkové šití. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Aktuálně mám všechny své výrobky zveřejněné na mém profilu na Facebooku – Handmade by Tina, kde najdete i vzorník látek na zakázkové šití. Tam také zveřejnuji veškeré novinky a i trhy, na které se aktuálně chystám. A přímo zakoupit můžete mé výrobky na Fleru.

Chtěla byste něco vzkázat našim čtenářům?

Nebojte se jít za svými sny a dělejte to, co vás baví.

ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová
ROZHOVOR:
Zdroj: Martina Steinbrecherová