ROZHOVOR: Vyrábí krásné pestrobarevné šperky – každá žena si přijde na své

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Vítejte ve světě plném bižuterie. Petra Lachtanice se věnuje především výrobě náušnic. Pak jsou to například prstýnky, přívěsky, náramky nebo brože. A kdo šperkům neholduje, může si u ní pořídit záložku do knihy.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Dobrý den všem čtenářům. Jmenuji se Petra, žiji v Praze, kde jsem se před skoro 40 lety narodila a ráda bych vám představila svoji tvorbu.

Představíte nám svou tvorbu?

Vyrábím převážně bižuterii, běžně nositelnou pro ženy a dívky všech věkových kategorií. Jsou to zejména náušnice, ty tvoří více než polovinu mé nabídky, pak prstýnky, přívěsky, náramky a brože, občas také nějaké doplňky, jako spony do vlasů nebo čelenky. A kdo šperkům neholduje, může si u mě pořídit záložku do knihy.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Kdy jste začala vyrábět šperky a co vás k tomu vedlo?

V roce 2010 jsem úplnou náhodou narazila na Fler.cz, virtuální tržiště rukodělných výrobků, který je už dnes, troufnu si říci, notoricky známý. Šperky jsem do té doby vůbec nevyráběla, Fler byl právě první impulz to zkusit. Následoval nákup korálků, komponentů a veškerého potřebného nářadí a materiálu. Postupovala jsem metodou pokus-omyl. Pak už jen zbývalo si založit vlastní profil a nabídnout potencionálním zákazníkům první kousky, u kterých už jsem si byla jistá, že mohou jít do světa. Nějakou dobu se nic nedělo, ale pak přišla první objednávka, pak druhá, třetí…a také hlavně pozitivní zpětná vazba od zákazníků. To vše mi dodalo chuť jít dál a stále se zlepšovat ve všech směrech.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Co vás inspiruje a čím jsou podle vás vaše šperky výjimečné?

Hodně se nechávám ovlivnit momentální náladou. Dnes se mi líbí dělat náušnice z korálků, zítra to mohou být minerály zalité v pryskyřici. Neřekla bych, že jsou mé šperky vyloženě vyjímečné, spousta lidí dělá v podstatě to samé, co já a na Fleru najdete i skutečné mistry a profesionály šperkařského řemesla. Rozhodně jsou ale vyráběné s láskou, což může znít jako klišé, ale je to skutečně tak. Samozřejmě dbám na kvalitu materiálu i provedení, za těch 14 let mám přece jen už nějakou tu praxi. Tím, že šperky nabízím výhradně ve svém obchůdku na Fleru, cílím také na jejich vizuální prezentaci, která dělá na zákazníka první dojem. Fotografování a vkládání zboží mi zabere velkou část celé tvorby.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Můžete nám prosím přiblížit proces výroby vašich šperků? Co je k jejich výrobě potřeba?

Kvalitní šperkařské kleště jsou základ. Nyní už stačí otevřít skříň, kde mám uskladněno vše potřebné. Dostanu nějaký nápad, chuť vytvořit konkrétní výrobek, pak už zbývá „jen“ čas, to je nejcennější materiál.

Kolik času tomu denně věnujete?

Denně se určitě tvorbě nevěnuji. Důležité je se do výroby nenutit, je to pak znát na konečném výsledku. Tvořím hlavně volných víkendech a večerech.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Máte pro výrobu vyhrazenou nějakou speciální místnost?

K tvoření mi stačí můj velký pracovní stůl.

Je to vaše práce nebo koníček?

Záliba a tak to i zůstane, fajn koníček, způsob realizace, relaxace a vyčištění hlavy. Jako hlavní práce už by to nebyla taková pohoda. Notabene, i když to možná bude znít trochu masochisticky, zdravotnictví by mi chybělo.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Máte do budoucna v plánu svou tvorbu rozšířit?

Hlavní plán je u tvoření i nadále zůstat. Ráda zkouším něco nového, neokoukaného, takže je dost dobře možné, že se v mé nabídce objeví nějaké úplně zbrusu nové kousky.

Vyrábíte také šperky na zakázku – podle představ zákazníka?

Ano, rozhodně. Pokud je to v mých silách a možnostech, snažím se vždy zákazníkům vyhovět. Několikrát jsem tvořila i šperky na svatbu, maturitní ples, promoci, což mi samozřejmě udělalo obrovskou radost, když si zákaznice na tak důležitou událost vybere šperk ode mne.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice

Kde lze vaše originální výrobky zakoupit?

Pouze zde: www.fler.cz/lachtanice.

Chtěla byste něco vzkázat našim čtenářům?

Přeji všem čtenářům hlavně pevné zdraví, abychom se spolu nikdy nemuseli potkat v mé medicínské profesi. Pokud si pořídíte nějaký výrobek ode mne, ať vám přináší štěstí a radost každý den.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice
ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice
ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Lachtanice