Takto připravuji rajčata na zimu už deset let: Otevřu sklenici a chutnají jako čerstvé! Nabízíme vám tip na jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu. Tento recept je jedním z mých nejoblíbenějších metod pro dlouhodobé skladování zeleniny. Vyzkoušejte výjimečný recept na domácí nakládaná rajčata a užijte si jejich čerstvou chuť i v zimě.
Ingredience
- 2,3 kg rajčat
- 6-7 stroužků česneku (2 stroužky na jednu sklenici)
- Svazek kopru
- Svazek petrželky
- 400-450 g cibule
- Zrnka pepře
- Vařící voda
- 2 ČL soli na jednu nádobu (18 g)
- 2,5 PL krystalového cukru
- 1 PL rafinovaného oleje bez zápachu
- 25 ml 9% octa (na jednu sklenici)
Postup
1) Příprava rajčat: Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Vložíme do hluboké misky.
2) Příprava česneku a bylinek: Česnekový stroužek překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Kopr a petrželku na drobno nakrájíme.
3) Příprava cibule: Cibuli nakrájíme na plátky. Sklenice a víčka vysterilizujeme.
4) Plnění sklenic: Na dno sklenice přidáme jeden nakrájený stroužek česneku a zrnka pepře. Dále vložíme nať a rajčata. Přidáme vrstvu cibule, další stroužek česneku a nať. Nakonec přidáme poslední vrstvu rajčat, cibule a natě. Stejně naplníme i zbylé sklenice.
5) Zalévání: V hrnci provaříme vodu a vroucí ji nalijeme do sklenic. Sklenice uzavřeme víčky a necháme 15 minut působit, aby se obsah zahřál.
6) Příprava zálivky: Po 15 minutách přes sítko přecedíme tekutinu do hrnce. Do zálivky přidáme sůl, cukr a olej. Promícháme, hrnec překryjeme a přivedeme k varu.
7) Konečné zalévání a uzavírání: Do každé sklenice přidáme ocet a zalijeme vařící zálivkou. Sklenice pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, abychom se ujistili, že jsou dobře utažené. Potom sklenice přikryjeme teplou dekou a necháme úplně vychladnout.
Závěr
Nakládaný salát můžeme uchovávat při pokojové teplotě jeden rok. Otevřete sklenici a vychutnejte si čerstvou chuť rajčat kdykoliv během zimy. Můžeme servírovat.