Takto připravuji rajčata na zimu už deset let: Otevřu sklenici a chutnají jako čerstvé!

Takto připravuji rajčata na zimu už deset let: Otevřu sklenici a chutnají jako čerstvé! Nabízíme vám tip na jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu. Tento recept je jedním z mých nejoblíbenějších metod pro dlouhodobé skladování zeleniny. Vyzkoušejte výjimečný recept na domácí nakládaná rajčata a užijte si jejich čerstvou chuť i v zimě.

Zdroj:
Schneller Koch

Ingredience

  • 2,3 kg rajčat
  • 6-7 stroužků česneku (2 stroužky na jednu sklenici)
  • Svazek kopru
  • Svazek petrželky
  • 400-450 g cibule
  • Zrnka pepře
  • Vařící voda
  • 2 ČL soli na jednu nádobu (18 g)
  • 2,5 PL krystalového cukru
  • 1 PL rafinovaného oleje bez zápachu
  • 25 ml 9% octa (na jednu sklenici)

Postup

1) Příprava rajčat: Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Vložíme do hluboké misky.

2) Příprava česneku a bylinek: Česnekový stroužek překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Kopr a petrželku na drobno nakrájíme.

3) Příprava cibule: Cibuli nakrájíme na plátky. Sklenice a víčka vysterilizujeme.

4) Plnění sklenic: Na dno sklenice přidáme jeden nakrájený stroužek česneku a zrnka pepře. Dále vložíme nať a rajčata. Přidáme vrstvu cibule, další stroužek česneku a nať. Nakonec přidáme poslední vrstvu rajčat, cibule a natě. Stejně naplníme i zbylé sklenice.

5) Zalévání: V hrnci provaříme vodu a vroucí ji nalijeme do sklenic. Sklenice uzavřeme víčky a necháme 15 minut působit, aby se obsah zahřál.

6) Příprava zálivky: Po 15 minutách přes sítko přecedíme tekutinu do hrnce. Do zálivky přidáme sůl, cukr a olej. Promícháme, hrnec překryjeme a přivedeme k varu.

7) Konečné zalévání a uzavírání: Do každé sklenice přidáme ocet a zalijeme vařící zálivkou. Sklenice pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, abychom se ujistili, že jsou dobře utažené. Potom sklenice přikryjeme teplou dekou a necháme úplně vychladnout.

Závěr

Nakládaný salát můžeme uchovávat při pokojové teplotě jeden rok. Otevřete sklenici a vychutnejte si čerstvou chuť rajčat kdykoliv během zimy. Můžeme servírovat.