Pokud toužíte po lehkém a osvěžujícím dezertu, který v sobě spojuje jemnost mascarpone s výraznou citrusovou chutí, tento citronový nepečený dort s mascarpone a želé je přesně to, co hledáte. Navíc je jeho příprava jednoduchá, takže si tento dezert můžete snadno připravit pro jakoukoli příležitost. Pojďme se pustit do přípravy tohoto lahodného dortu, který si zamiluje celá rodina!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Citronový nepečený dort s mascarpone a želé
Co budeme potřebovat:
- Běžné sušenky 500 g
Na citronový krém:
- Citronová šťáva 200 ml
- Mléko 800 ml
- Kukuřičný škrob 100 g
- Cukr 200 g
- Vaječné žloutky 4 ks
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Vanilková esence
- Mascarpone 250 g
Na citronové želé:
- Citronová limonáda 500 ml (voda, cukr, citronová šťáva)
- Želatina 6-8 plátků
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce nalijte 800 ml mléka a přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
2. V míse smíchejte 200 g cukru, 100 g kukuřičného škrobu, 4 žloutky a 200 ml citronové šťávy.
3. Důkladně promíchejte metličkou, dokud nezískáte homogenní směs.
4. Směs nalijte do hrnce s mlékem.
5. Hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne.
6. Sundejte z ohně a přidejte vanilkovou esenci.
7. Opět promíchejte metličkou.
8. Krém přelijte do mísy a zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému, aby se nevytvořila kůrka.
9. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté vložte na 2-3 hodiny do lednice.
10. Po vychlazení krém promíchejte mixérem, aby se dobře spojil.
11. Přidejte 250 g mascarpone a znovu promíchejte mixérem.
12. Do formy o rozměrech 26×26 cm s odnímatelným dnem položte první vrstvu běžných sušenek.
13. Sušenky pokryjte vrstvou citronového krému.
14. Položte druhou vrstvu sušenek.
15. Poté druhou vrstvu krému.
16. Položte poslední vrstvu sušenek.
17. Pak poslední vrstvu krému.
18. Dort uložte na 2-3 hodiny do chladničky.
19. V hrnci smíchejte 500 ml citronové limonády (voda, cukr, citronová šťáva) s 6-8 hydratovanými plátky želatiny a trochou šafránu pro barvu.
20. Míchejte na mírném ohni, dokud se tekutina nespojí. Neměla by se vařit.
21. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
22. Studenou tekutinu nalijte na dort a vložte zpět do lednice, dokud želatina neztuhne.
23. Před podáváním ozdobte tenkými plátky citronu a čerstvou mátou.
24. Nakrájejte na bohaté plátky a podávejte co nejvíce vychlazené.
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.