Představte si dezert, který spojuje jemnost palačinek, bohatou chuť kakaa a hedvábně hladký krém, který vás okouzlí hned při prvním soustu. Vrstvený kakaový palačinkový dort s máslovým krémem ze zakysané smetany je perfektní kombinací tradičních chutí a moderního pojetí. Připravte se na harmonii chutí, kterou tento dort přináší, a objevte nový způsob, jak si užít oblíbené palačinky.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Vrstvený kakaový palačinkový dort s máslovým krémem ze zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Palačinkové těsto:
- 260 g pšeničná mouka nejvyšší kvality
- 10 g kakaový prášek
- 10 g prášek do pečiva
- 200 g cukr
- 130 ml mléko
- špetka soli
- 50 ml rostlinný olej
- 2 vejce
- 1 lžička jedlá soda + 1 lžíce stolní ocet 9%
- špetka vanilinu
- 100 ml vroucí vody
Krém:
- 180 g máslo (72,5 % nebo 82,5 % tuku)
- 225 g zakysaná smetana (20 – 25 % tuku)
- 1 vejce
- 100 g cukr
- 1/2 lžíce kukuřičný škrob
- 1 lžíce pšeničná mouka nejvyšší kvality
- špetka vanilinu
Jak budeme postupovat:
1. Palačinkové těsto: Do mísy nasypejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. Dále do mísy nasypejte cukr, nalijte mléko, přidejte špetku soli, přilijte olej a rozklepněte vejce – promíchejte metličkou.
2. Následně do směsi těsta vlijte smíchanou jedlou sodou s octem a dochuťte špetkou vanilinu – dále promíchejte metličkou a nakonec do mísy nalijte vroucí vodu.
3. Připravte si formu na palačinky o průměru 28 cm s mírně rozehřátým olejem a naběračkou do ní rozetřete palačinkové těsto. Smažte 2-3 minuty pod pokličkou na mírném ohni, dokud nebudou z obou stran zlatavě hnědé a poté je naskládejte na sebe.
4. Krém: Do hrnce vložte máslo a zahřívejte ho na mírném ohni. Dále do hrnce s máslem vlijte zakysanou smetanu 20 – 25 % tuku s rozklepnutým vejcem, nasypejte cukr s kukuřičným škrobem, pšeničnou mouku nejvyšší kvality se špetkou vanilinu – pořádně míchejte a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření odstavte z ohně a ještě chvíli míchejte.
4. Z palačinek odkrojte konce, zarovnejte je a vložte do nádobky od mixéru – rozmixujte je na jemný písek.
5. Sestavení dortu: Dortovou formu potřete trochou krému a položte první palačinku. Na první palačinku rozetřete připravený krém a přikryjte druhou palačinkou, na kterou také rozetřete připravený krém. Postup opakujte ještě několikrát, pak poslední palačinku ukončete rozetřeným krémem a potřete krémem také aj boky celého dortu.
4. Na závěr dort ozdobte-posypejte rozmixovanými konci palačinek a podávejte ho s láskou, velkou chutí a elánem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!