Vyzkoušejte klasický recept na švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou, podávané na krémové bramborové kaši a doplněné sladkým brusinkovým džemem. Tato kombinace vytváří dokonalý balanc mezi slanými, krémovými a sladkými chutěmi, které si zamilujete. Ideální pokrm pro rodinnou večeři nebo když chcete svým blízkým nabídnout něco neobyčejného a chutného. Připravte si doma tento ikonický švédský pokrm a vychutnejte si harmonii chutí, kterou nabízí!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Švédské masové kuličky s omáčkou a bramborovou kaší
Co budeme potřebovat:
Na masové kuličky:
- 500 g mletého vepřového a hovězího masa (50/50)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 vejce
- 3 plátky bílého chleba (nebo ~ 1/3 hrnku strouhanky)
- 1/2 sklenice (125 ml) mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule (nebo polovina velké cibule)
- malá snítka petrželky (18 g)
- slunečnicový rostlinný olej a máslo na smažení
Na omáčku:
- 2 lžíce (30 g) másla
- 2 polévkové lžíce (30 g) mouky
- 2 šálky (500 ml) hovězího vývaru
- 2-3 lžíce fermentované zakysané smetany
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička hořčice
- sůl a mletý černý pepř – podle chuti
Brusinkový džem:
- 1 šálek (130 g) mražených brusinek
- 1/3 šálku (70 g) cukru
- 50 ml vody
- 1/4 čajové lžičky skořice
Na pyré:
- 3-4 brambory
- 1 špetka soli
- máslo a mléko (podle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava masových kuliček: Namočte chléb do mléka a rozmačkejte ho vidličkou.
2. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na malé kostičky.
3. Rozehřejte pánev s trochou másla a rostlinného oleje, přidejte cibuli a několik minut ji smažte, poté přidejte rozdrcené stroužky česneku.
4. Petrželku nasekejte najemno.
5. Mleté maso přidejte do mísy a dochuťte solí, mletým černým pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte vejce, osmaženou cibuli a česnek, chléb namočený v mléce a trochu nasekané petrželky. Nejprve promíchejte vidličkou a poté rukama, aby se všechny ingredience dobře spojily. Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do chladničky. Masová směs tak bude hustší a bude se s ní lépe pracovat.
6. Mezitím si připravte bramborovou kaši: Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte je se špetkou soli.
7. Na brusinkový džem přidejte do hrnce cukr, mražené brusinky a trochu vody. Dejte ji na oheň a za pravidelného míchání přiveďte ingredience k varu. Poté přidejte skořici, promíchejte a směs vařte dalších pět minut na mírném ohni.
8. Brusinky rozmixujte mixérem, omáčku přelijte do mísy a nechte vychladnout.
9. Navlékněte si rukavice, navlhčete je vodou a tvarujte karbanátky tak, že naberete lžíci mleté směsi a v dlaních z ní vytvarujete kuličky. Položte je na talíř navlhčený vodou. Dostali jsme 35 masových kuliček.
10. Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a kostkou másla, přidejte masové kuličky a smažte je 4-5 minut z každé strany, dokud nezhnědnou.
Tip: Doporučujeme smažit 10-15 karbanátků najednou na vysokém ohni. Pokud je smažíte všechny najednou, místo smažení odkapávají a dusí se. Přeneste je na talíř.
11. Připravte omáčku: Do stejné pánve přidejte 2 lžíce másla, nechte ho rozpustit, pak přidejte 2 lžíce mouky a průběžně míchejte. Za 2 minuty nebo po zhnědnutí mouky přidejte 2 šálky hovězího vývaru a míchejte, dokud omáčka nezačne houstnout.
12. Přidejte zakysanou smetanu (máme 20 % tuku). Promíchejte a přidejte sójovou omáčku a hořčici. Omáčku také podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem.
13. Nechte ji povařit a pak do ní přidejte všechny masové kuličky. Posypte nasekanou petrželkou a přikryté vařte dalších 15 minut na mírném ohni.
14. Brambory rozmačkejte šťouchadlem a přidejte mléko a máslo (podle chuti).
15. Pokrm je připraven! Pozvěte rodinu na večeři a podávejte masové kuličky s omáčkou, bramborovou kaší a brusinkovým džemem!
Dobrou chuť!