Připravte si vynikající kaštanové řezy s vanilkovým krémem a smetanovou vrstvou, které potěší všechny milovníky sladkých dezertů. Tento koláč je bohatý na chutě a díky kaštanovému pyré získává jedinečný charakter. Ideální pro slavnostní příležitosti nebo jen jako pochoutka pro celou rodinu.
Ingredience
Na těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic hladké mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 balení prášku do pečiva
Na 1. krém:
- 500 g kaštanového pyré
- 300 ml mléka
- 200 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového pudinku
- Rum podle chuti
Na 2. krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 balení ztužovače
- 1 lžíce moučkového cukru
- Kakao na posypání
Postup
1) Příprava těsta: Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, poté přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte ještě 1–2 minuty. V samostatné misce smíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi postupně přidávejte sypké suroviny a na závěr jemně vmíchejte sníh z bílků.
2) Pečení: Plech o rozměrech 30×30 cm vyložte pečicím papírem a nalijte na něj připravené těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.
3) Příprava 1. krému: Máslo utřete s cukrem, přidejte kaštanové pyré a rum podle chuti. Z mléka a vanilkového pudinku uvařte hustý krém, nechte ho vychladnout a poté ho vmíchejte do kaštanové směsi. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus.
4) Příprava 2. krému: Smetanu ke šlehání vyšlehejte s moučkovým cukrem a ztužovačem do pevné konzistence. Vyšlehanou smetanu naneste na vrstvu kaštanového krému a posypte kakaem.
5) Dokončení: Koláč nechte vychladit a ztuhnout v lednici. Poté nakrájejte na řezy a podávejte.
Závěr
Kaštanové řezy s vanilkovým krémem a smetanovou vrstvou jsou lahodným dezertem, který se hodí jak na oslavy, tak k nedělnímu čaji. Bohatá chuť kaštanového pyré a jemnost smetany vytvářejí dokonalou kombinaci, která potěší každého. Dobrou chuť!