Křupavé jablečné šátečky z listového těsta s vanilkovým krémem a mandlemi jsou oblíbenou křupavou pochoutkou, kterou děti zbožňují a vy budete také. Tenhle recept vás osloví aj svojí jednoduchou a rychlou přípravou. Tento dezert je skvělou volbou pro pohoštění nečekané návštěvy a je také skvělým tipem na víkendovou snídani do postele, která jistě potěší vaši ratolest a dokonce i ty nejmenší doma.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jablečné šátečky z listového těsta s vanilkovým krémem a mandlemi
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce kukuřičný škrob
- 8 g vanilkový cukr
- 300 ml mléka
- 1 lžíce másla
Jablečná náplň:
- 2 jablka
- 2 lžíce cukru
- mletá skořice – podle chuti
- 1 lžíce másla
Základ:
- 1 listové těsto
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka – na potírání
- nadrobno nasekané mandle – na posypání
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do hrnce rozklepněte vejce, nasypejte cukr, kukuřičný škrob a dochuťte vanilkovým cukrem – promíchejte metličkou. Pak přilijte mléko a postavte hrnec na sporák. Promíchejte a vařte krém na středním ohni za stálého míchání do zhoustnutí. Po uvaření krém odstavte ze sporáku a přidejte máslo – dobře promíchejte.
2. Získaný krém přelijte do misky, přikryjte fólií a uložte do lednice.
3. Jablečná náplň: Do pánve vložte nastrouhaná jablka, které dochuťte cukrem, mletou skořicí a máslem – promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí. Po uvaření jablka přendejte na talíř a nechejte vychladnout.
4. Připravte listové těsto a na jednou 1/2 těsta pomocí stěrky rozetřete vychladlý krém a pomocí lžíce rozprostřete jablečnou náplň. Těsto přeložte na polovinu a pomocí vidličky slepte konce.
5. Následně listové těsto potřete rozšlehaným žloutek s mlékem, aby bylo po upečení krásně zlatavé. Nakrájejte je na čtverečky a posypte jemně nasekanými mandlemi.
6. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení šátečky posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte je s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!