Legendární rybízový koláč s pěnou: Vypadá i chutná neskutečně, něco tak dobrého jste ještě nejedli!

Jednoduchý a rychlý ovocný koláč se sněhovou polevou, který vám roztaje v ústech. Tento lahodný koláč s kyselým ovocem je ideálním osvěžením během horkých letních dnů. Recept pochází z YouTube kanálu Lecker mit Rika a nabízí dokonalou kombinaci chutí, kterou musíte vyzkoušet.

Zdroj:
Vynikající s Rikou Kienerou

Ingredience

Koláč:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce horké vody
  • 90 g krystalového cukru (1/2 šálku)
  • 50 g rozpuštěného másla (1/5 šálku)
  • 125 g hladké mouky (1 šálek)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 70 ml sycené pomerančové limonády (1/3 šálku)

Ovocná vrstva:

  • 500 g kyselých bobulí (rybíz, angrešt) (cca 2 šálky)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Sněhová poleva:

  • 160 g krystalového cukru (4/5 šálku)
  • Trocha soli
  • Džem (rybízový)

Postup

1) Příprava vajec: Oddělte bílky od žloutků do dvou velkých mís. Bílky vložte do chladničky, aby se lépe šlehaly.

2) Příprava žloutkové směsi: Do misky se žloutky přidejte horkou vodu a vyšlehejte mixérem do pěny. Během šlehání přidávejte cukr a poté rozpuštěné máslo, stále šlehejte, dokud směs nebude hladká.

3) Příprava těsta: V samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte ji k žloutkové směsi. Prošlehejte mixérem a poté přidejte pomerančovou limonádu. Vyšlehejte do hladka.

4) Pečení těsta: Těsto přelijte do vymazané zapékací formy (18 x 25 cm) a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 170°C (horní/spodní ohřev) po dobu 15 minut.

5) Příprava ovocné vrstvy: Mezitím omyjte a osušte rybíz. Vložte rybíz do sítka, posypte škrobem a prosejte.

6) Příprava sněhové polevy: Do vychladlých bílků přidejte sůl a vyšlehejte mixérem do tuha. Během šlehání postupně přidávejte cukr, dokud nevznikne pevný sníh.

7) Kombinace vrstev: Po uplynutí doby pečení těsta vypněte troubu a otevřete dvířka. Do vyšlehaných bílků přidejte rybíz a jemně promíchejte špachtlí.

8) Sestavení koláče: Těsto potřete džemem a naneste na něj sněhovou polevu. Pomocí špachtle vytvořte vrcholy.

9) Druhé pečení: Formu vložte zpět do trouby a pečte 20 minut při teplotě 150°C (horní/spodní ohřev). Poté nechte koláč ještě 15 minut v otevřené troubě.

10) Servírování: Po vychladnutí nakrájejte koláč na kousky a servírujte.

Závěr

Legendární rybízový koláč s pěnou je osvěžující dezert, který potěší každého milovníka sladkého. Jeho jedinečná chuť kyselého ovoce v kombinaci se sladkou sněhovou polevou a jemným těstem je ideální pro letní posezení. Vyzkoušejte tento úžasný koláč a užijte si jeho neodolatelnou chuť!