Jednoduchý a rychlý ovocný koláč se sněhovou polevou, který vám roztaje v ústech. Tento lahodný koláč s kyselým ovocem je ideálním osvěžením během horkých letních dnů. Recept pochází z YouTube kanálu Lecker mit Rika a nabízí dokonalou kombinaci chutí, kterou musíte vyzkoušet.
Ingredience
Koláč:
- 3 vejce
- 3 lžíce horké vody
- 90 g krystalového cukru (1/2 šálku)
- 50 g rozpuštěného másla (1/5 šálku)
- 125 g hladké mouky (1 šálek)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 70 ml sycené pomerančové limonády (1/3 šálku)
Ovocná vrstva:
- 500 g kyselých bobulí (rybíz, angrešt) (cca 2 šálky)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Sněhová poleva:
- 160 g krystalového cukru (4/5 šálku)
- Trocha soli
- Džem (rybízový)
Postup
1) Příprava vajec: Oddělte bílky od žloutků do dvou velkých mís. Bílky vložte do chladničky, aby se lépe šlehaly.
2) Příprava žloutkové směsi: Do misky se žloutky přidejte horkou vodu a vyšlehejte mixérem do pěny. Během šlehání přidávejte cukr a poté rozpuštěné máslo, stále šlehejte, dokud směs nebude hladká.
3) Příprava těsta: V samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte ji k žloutkové směsi. Prošlehejte mixérem a poté přidejte pomerančovou limonádu. Vyšlehejte do hladka.
4) Pečení těsta: Těsto přelijte do vymazané zapékací formy (18 x 25 cm) a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 170°C (horní/spodní ohřev) po dobu 15 minut.
5) Příprava ovocné vrstvy: Mezitím omyjte a osušte rybíz. Vložte rybíz do sítka, posypte škrobem a prosejte.
6) Příprava sněhové polevy: Do vychladlých bílků přidejte sůl a vyšlehejte mixérem do tuha. Během šlehání postupně přidávejte cukr, dokud nevznikne pevný sníh.
7) Kombinace vrstev: Po uplynutí doby pečení těsta vypněte troubu a otevřete dvířka. Do vyšlehaných bílků přidejte rybíz a jemně promíchejte špachtlí.
8) Sestavení koláče: Těsto potřete džemem a naneste na něj sněhovou polevu. Pomocí špachtle vytvořte vrcholy.
9) Druhé pečení: Formu vložte zpět do trouby a pečte 20 minut při teplotě 150°C (horní/spodní ohřev). Poté nechte koláč ještě 15 minut v otevřené troubě.
10) Servírování: Po vychladnutí nakrájejte koláč na kousky a servírujte.
Závěr
Legendární rybízový koláč s pěnou je osvěžující dezert, který potěší každého milovníka sladkého. Jeho jedinečná chuť kyselého ovoce v kombinaci se sladkou sněhovou polevou a jemným těstem je ideální pro letní posezení. Vyzkoušejte tento úžasný koláč a užijte si jeho neodolatelnou chuť!