Královský ovocný koláč s pěnou: Vypadá i chutná neskutečně, něco tak dobrého jste ještě nejedli

Tento krémový ovocný koláč je skutečným mistrovským dílem a darem z nebes pro všechny gurmány a labužníky. Připravuji ho poměrně často při různých příležitostech, protože jeho nenáročná příprava je jeho další výhodou. Tento výjimečný recept na ovocný dezert pochází z YouTube kanálu “Przepisy są łatwe” a je zaručeně jedním z nejlepších, které jste kdy ochutnali.

Zdroj: Przepisy są łatwe

Ingredience

Těsto:

  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce krystalového cukru

Nádivka:

  • 800 g smetanového sýra
  • 5 žloutků
  • 120 g krystalového cukru
  • 6 lžic zakysané smetany nebo jogurtu (150 g)
  • 3 lžíce krupice
  • 200 g bobulového ovoce (třešně, borůvky)
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Pěna:

  • 5 bílků
  • 150 g krystalového cukru

Postup

1) Příprava těsta: Do hluboké misky přidejte máslo a cukr. Mixérem vyšlehejte krémovou konzistenci. Přidejte vejce a pokračujte ve šlehání. Vmíchejte prášek do pečiva a kakao. Postupně přidávejte mouku a míchejte špachtlí. Rukou uhněťte hladké těsto. Těsto vložte do zapékací formy (20 x 30 cm) a rovnoměrně rozetřete po celé ploše i okrajích.

2) Příprava nádivky: Do rendlíku přidejte ovoce, 150 g cukru a škrob. Promíchejte a vařte do zhoustnutí. Do hluboké misky se smetanovým sýrem přidejte 120 g cukru, žloutky, smetanu a důkladně utřete metličkou. Přidejte krupici a opět zamíchejte. Krém naneste na těsto ve formě a rovnoměrně rozetřete.

3) Pečení koláče: Poklaďte na krém směs zavařeného ovoce. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut při teplotě 180°C.

4) Příprava pěny: Do samostatné hluboké misky přidejte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Postupně přidávejte 150 g cukru a šlehejte, dokud nevznikne pevná pěna.

5) Dokončení koláče: Po uplynutí doby pečení naneste na vrch koláče sníh z bílků. Vidličkou vytvořte vlnité vzory na povrchu pěny. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut při teplotě 180°C.

6) Podávání: Hotový koláč nechte vychladnout, poté nakrájejte a servírujte.

Závěr

Královský ovocný koláč s pěnou je dokonalým dezertem pro každou příležitost. Jeho bohatá chuť a jemná struktura si získají srdce každého, kdo ho ochutná. Pusťte se do přípravy tohoto lahodného koláče a nechte se unést jeho neodolatelnou chutí!