Tento krémový ovocný koláč je skutečným mistrovským dílem a darem z nebes pro všechny gurmány a labužníky. Připravuji ho poměrně často při různých příležitostech, protože jeho nenáročná příprava je jeho další výhodou. Tento výjimečný recept na ovocný dezert pochází z YouTube kanálu “Przepisy są łatwe” a je zaručeně jedním z nejlepších, které jste kdy ochutnali.
Ingredience
Těsto:
- 100 g másla
- 1 vejce
- 240 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce krystalového cukru
Nádivka:
- 800 g smetanového sýra
- 5 žloutků
- 120 g krystalového cukru
- 6 lžic zakysané smetany nebo jogurtu (150 g)
- 3 lžíce krupice
- 200 g bobulového ovoce (třešně, borůvky)
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Pěna:
- 5 bílků
- 150 g krystalového cukru
Postup
1) Příprava těsta: Do hluboké misky přidejte máslo a cukr. Mixérem vyšlehejte krémovou konzistenci. Přidejte vejce a pokračujte ve šlehání. Vmíchejte prášek do pečiva a kakao. Postupně přidávejte mouku a míchejte špachtlí. Rukou uhněťte hladké těsto. Těsto vložte do zapékací formy (20 x 30 cm) a rovnoměrně rozetřete po celé ploše i okrajích.
2) Příprava nádivky: Do rendlíku přidejte ovoce, 150 g cukru a škrob. Promíchejte a vařte do zhoustnutí. Do hluboké misky se smetanovým sýrem přidejte 120 g cukru, žloutky, smetanu a důkladně utřete metličkou. Přidejte krupici a opět zamíchejte. Krém naneste na těsto ve formě a rovnoměrně rozetřete.
3) Pečení koláče: Poklaďte na krém směs zavařeného ovoce. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut při teplotě 180°C.
4) Příprava pěny: Do samostatné hluboké misky přidejte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Postupně přidávejte 150 g cukru a šlehejte, dokud nevznikne pevná pěna.
5) Dokončení koláče: Po uplynutí doby pečení naneste na vrch koláče sníh z bílků. Vidličkou vytvořte vlnité vzory na povrchu pěny. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut při teplotě 180°C.
6) Podávání: Hotový koláč nechte vychladnout, poté nakrájejte a servírujte.
Závěr
Královský ovocný koláč s pěnou je dokonalým dezertem pro každou příležitost. Jeho bohatá chuť a jemná struktura si získají srdce každého, kdo ho ochutná. Pusťte se do přípravy tohoto lahodného koláče a nechte se unést jeho neodolatelnou chutí!