Dort z lískových oříšků s vanilkovým krémem a šlehačkovou přikrývkou vás uchvátí na první pohled. Jeho bohatá chuť a zajímavá struktura okouzlí každého, kdo ho ochutná. Pokud hledáte způsob, jak potěšit svou rodinu a přátele, tento recept je pro vás tou správnou volbou. Sladká dobrůtka pro každého milovníka sladkého!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Dort z lískových oříšků s vanilkovým krémem a šlehačkovou přikrývkou
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 400 ml mléka
- 6 žloutků
- 125 g cukru (1/2 šálku + 2 lžíce)
- 1/4 lžičky mletý vanilkový lusk
- 8 g vanilkový cukr (2 lžičky)
- 250 g máslo
Těsto:
- 6 vaječné bílky + špetka soli
- 200 g cukru (1 hrnek)
- 120 g mleté lískové oříšky (1 šálek) + 20 g strouhanky (2 lžíce)
Šlehačka:
- 400 ml smetana ke šlehání 30 % tuku
Zdobení:
- vlašské ořechy
- křehké vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do menšího hrnce na sporáku nalijte mléko, vlijte žloutky a nasypejte cukr. Dochuťte mletým vanilkovým luskem, vanilkovým cukrem a zahřívejte na středním ohni za stálého míchání, dokud krém nezhoustne a neztuhne. Po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Těsto: Do mísy od robotu vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr. Šlehejte do bílé nadýchané pěny. Potom do vyšlehané pěny postupně přimíchejte smíchané mleté lískové oříšky se strouhankou – stěrkou dobře promíchejte.
3. Výsledné těsto naneste, pěkně rozetřete a uhlaďte na plech vyložený pergamenem o rozměru 40 x 33 cm .
4. Pečte v předehřáté troubě s ventilátorem 15 minut při 180 °C dozlatova. Po 15 minutách troubu vypněte a nechejte 30 minut těsto sušit.
5. Do nádoby od robotu si vložte máslo, které šlehejte do máslové pěny a postupně během šlehání přidávejte vychladlý krém – společně šlehejte do nadýchaného krému.
6. Po 30 minutách těsto překrojte na 3 stejné pláty. První plát těsta potřete připraveným krémem, který pěkně rozetřete a uhlaďte. Poté přikryjte druhým plátem těsta a postup ještě jednou zopakujte.
7. Šlehačka: Do malé nádobky od mixéru nalijte smetanu ke šlehání 30 % tuku, kterou pomocí ručního ponorného mixéru vyšlehejte a po vyšlehání šlehačku přendejte do zdobícího sáčku.
8. Získanou šlehačkou pomocí zdobícího sáčku potřete celý dort. Na vrchní část dortu udělejte ozdobné kopečky, ozdobte vlašskými ořechy a posypejte ořechy.
9. Dort z lískových oříšků s vanilkovým krémem a šlehačkovou přikrývkou podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!