Nabízíme vám gastronomický zážitek, který kombinuje různorodost chutí s dokonalou jednoduchostí přípravy. Naše zapečené lilky se zeleninovou směsí, vejcem a sýrem jsou dynamickou symfonií chutí a vůní, která vás přenese do světa velkolepého jídla. Připravte se na skvělý zážitek, který potěší vaše smysly a zahřeje vaše bříško. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Zapečené lilky se zeleninovou směsí, vejcem a sýrem
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 2 středně velké lilky
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- olivový olej – na potření lilku
Směs:
- vnitřek lilku
- olivový olej – na smažení
- 10-12 cherry rajčátka
- 3 stroužky česneku
- sušené oregano – podle chuti (volitelné)
- 1 lžíce rajčatový protlak
Ostatní:
- 4 vejce
- 100 g sýr
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Na zdobení a posypání:
- čerstvá nasekaná petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Lilky překrojte na polovinu a pomocí lžíce vydlabejte střed, který nechejte chvíli stranou.
2. Následně je položte na plech vyložený pergamenem, pak je posypejte solí, černým mletým pepřem a potřete olivovým olejem.
3. Pečte je v předehřáté troubě 20 minut při 200 °C dozlatova. Po upečení je nechejte chvíli vychladnout a posypejte strouhaným sýrem.
4. Směs: Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vložte nakrájený vnitřek lilku a smažte na mírném ohni dozlatova. Dále do pánve přidejte nakrájenou žlutou papriku, kterou smažte 8-10 minut na mírném ohni. Pak přidejte rozpůlená cherry rajčátka, nakrájený česnek a dochuťte sušeným oreganem – dobře promíchejte a smažte dalších 5-7 minut na ohni.
5. Nakonec do pánve vmíchejte rajčatový protlak, promíchejte a ještě chvíli smažte. Potom odstavte z ohně a přimíchejte strouhaný sýr a postavte pánev znovu na sporák – míchejte, dokud se sýr nerozteče.
6. Výslednou směsí pomocí lžíce naplňte lilky a rozklepněte vejce. Dochuťte solí a černým mletým pepřem.
7. Pečte v troubě dalších 15 minut při 180 °C dokřupava.
8. Po upečení je ozdobte-posypejte nasekanou čerstvou petrželkou, pokapejte olivovým olejem a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!