Nepečené dorty jsou velmi oblíbené pro svou jednoduchost a časovou nenáročnost přípravy. Pokud tedy plánujete návštěvu nebo setkání s rodinou a nemáte čas, vyzkoušejte tento recept na veganský dort z datlí, mandlí a ovesných vloček s borůvkovým krémem a kešu oříšky.
Jedná se o nepečený veganský dort se základem z mandlí, ovesných vloček a datlí plněný lahodným borůvkovým nadýchaným krémem. Povrch je ozdoben čerstvými borůvkami, které dezertu dodává svěží a krásný vzhled.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Veganský dort z datlí, mandlí a ovesných vloček s borůvkovým krémem a kešu oříšky
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 180 g datlí + vroucí voda
- 75 g mandlí (1/2 šálku)
- 60 g ovesné vločky (1/2 šálku)
- 1 lžíce neslazené kakao
Krém:
- 60 ml mléka
- 150 g borůvek
- 3 lžíce medu
- 70 g kešu oříšky (předem zalité vroucí vodou na 30 minut)
- 60 ml vody + 1 lžička agar-agar
- 3 lžíce kokosový olej
Na zdobení:
- čerstvé borůvky
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve do misky dejte datle, které zalijte vroucí vodou a nechejte 15 minut odstát. Lépe se pak odlupují od kostek a slupky.
2. Základ: Do nádobky od mixéru vsypejte mandle, přisypejte ovesné vločky a neslazené kakao – rozmixujte na jemný písek.
3. Následně do nádobky přidejte vypeckované a očištěné datle od slupky – rozmixujte a získáte tuhou směs.
4. Výslednou směs naneste do obruče, která je zespodu vyložená alobalem, pěkně lžící nebo nějakým válečkem rozetřete, uhlaďte a uložte na 15 minut do lednice.
5. Krém: Do nádobky od mixéru nalijte mléko, vsypejte borůvky a dochuťte medem. Dále přidejte kešu oříšky (předem zalité vroucí vodou na 30 minut) a rozmixujte ručním ponorným mixérem.
6. Mezitím do malého hrnce nalijte vodu a nasypejte agar-agar – promíchejte a přiveďte k varu. Ihned směs vlijte do nádobky a dochuťte kokosovým olejem – pokračujte v mixování do hladkého krému.
7. Získaný krém nalijte na základ v obručí, pěkně rozetřete, uhlaďte a jemně přetřepejte.
8. Na závěr dort ozdobte čerstvými borůvkami a uložte na 1-2 hodiny do lednice na ztuhnutí.
9. Před podáváním dort nakrájejte na řezy a podávejte ho s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!