Jemný pomerančový dort s citronovým kondenzovaným mlékem a sušenkami je osvěžujícím dezertem, který potěší vaše chuťové pohárky. Tento lahodný dort kombinuje sladkost pomerančů s jemnou kyselostí citronového kondenzovaného mléka a křupavostí sušenek, což vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Ideální pro letní dny, rodinné oslavy nebo jako sladká tečka po večeři. Připravte si tento svěží a chutný dezert, který zaručeně nadchne každého!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jemný pomerančový dort s citronovým kondenzovaným mlékem a sušenkami
Co budeme potřebovat:
Základ:
- šťáva z 1-2 pomerančů
- 250 g kakaové sušenky
Krém:
- 500 ml mléka
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 50 g cukru
- 40 g kukuřičný škrob
- šťáva z 1 citronu
- 100 g kondenzované mléko
- 100 ml smetana ke šlehání
Na zdobení a posypání:
- kakao, mletá skořice nebo čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do hrnce nalijte mléko a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Dochuťte vanilkový cukrem a vařte za stálého míchaní, dokud nezačne vřít. Po uvaření mléko sceďte přes sítko do mísy a nechejte chvíli stranou.
2. Do jiné mísy vlijte žloutky a nasypejte cukr – promíchejte. Potom přisypejte kukuřičný škrob a míchejte do hladké směsi, kterou vlijte do mísy se scezeným mlékem – promíchejte. Přelijte do menšího hrnce a vařte za stálého míchání, dokud nezačne vřít.
3. Po uvaření krém přelijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Do další mísy nalijte scezenou citronovou šťávu, kterou dochuťte kondenzovaným mlékem a vyšlehejte do hladké směsi. Poté vlijte smetanu ke šlehání a šlehejte do nadýchané pěny, kterou přimíchejte do vyšlehaného krému – dobře promíchejte.
5. Základ: Kakaové sušenky namočené v pomerančové šťávě pokládejte pěkně vedle do obdélníkové mísy, pak naneste a pěkně rozetřete krém. Postup ještě 2 krát zopakujte.
6. Na závěr dort ozdobte-posypejte kakaem, mletou skořicí nebo čokoládou a nakrájejte. Můžete také odložit chvíli do lednice a potom ozdobit, je to na vás!
7. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.