Chutné cuketové karbanátky se smetanovým dresinkem a bramborem

Připravte si zdravé a chutné zeleninové karbanátky z cukety, mrkve a brambor, doplněné svěží česnekovou omáčkou. Rychlý a snadný recept pro celou rodinu.

Zdroj: Ellen’s Simple Recipes

Ingredience

Karbanátky:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 brambor
  • 100 g sýra
  • Kopr
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • Sůl, pepř, paprika
  • 2 lžíce mouky
  • Rostlinný olej ke smažení

Dresink:

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • Kopr

Postup přípravy

1) Příprava cukety: Cuketu nastrouhejte hrubě, osolte a nechte 15 minut odstát. Poté ji zbavte přebytečné vody.

2) Nastrouhání zeleniny: Mrkev a brambor nastrouhejte na hrubo a přidejte k cuketě.

3) Směs na karbanátky: K nastrouhané zelenině přidejte vejce, nastrouhaný sýr, posekaný kopr, prolisovaný česnek, sůl, pepř a papriku. Ovesné vločky rozmixujte do hladka a přidejte ke směsi. Vše důkladně promíchejte.

4) Tvarování karbanátků: Ze směsi vytvořte karbanátky a každou karbanátku obalte v mouce.

5) Smažení: Na pánvi rozehřejte olej a opečte karbanátky z každé strany 3-4 minuty, nebo dokud nejsou zlatavé.

6) Příprava dresinku: Zakysanou smetanu smíchejte s majonézou, posekaným koprem a prolisovaným česnekem.

7) Podávání: Karbanátky podávejte s připraveným smetanovým dresinkem.

Tipy

  • Do směsi můžete přidat i další zeleninu, například nastrouhanou papriku nebo cibuli.
  • Namísto smažení můžete karbanátky péct v troubě při 180°C přibližně 20-25 minut.
  • Pokud potřebujete bezlepkovou verzi, použijte bezlepkovou mouku a ovesné vločky.

Závěr

Chutné cuketové karbanátky se smetanovým dresinkem jsou skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři. Tento jednoduchý a rychlý recept je ideální pro celou rodinu a můžete si ho přizpůsobit podle svých preferencí. Dobrou chuť!