Kastrol se sýrem a cuketou je skvělý způsob, jak využít cuketu v chutném a výživném pokrmu

Kastrol se sýrem a cuketou je skvělý způsob, jak využít cuketu v chutném a výživném pokrmu. Kombinace cukety, sýra a smetany vytváří bohatý a krémový pokrm, který je ideální jako hlavní chod nebo příloha. Tento recept je jednoduchý a rychlý na přípravu, takže si ho můžete snadno vychutnat kdykoliv během týdne.

Zdroj: istock.com

Ingredience

  • 2 středně velké cukety
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného sýra (např. ementál, gouda nebo cheddar)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel, bazalka nebo tymián)

Postup

1) Příprava cuket: Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na hrubo. Pokud jsou cukety příliš vodnaté, můžete je lehce osolit a nechat chvíli odstát, poté vymačkat přebytečnou vodu.

2) Příprava směsi: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm jemně nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte nasekaný česnek a krátce ho osmahněte, aby uvolnil aroma.

3) Spojení surovin: V míse smíchejte osmaženou cibuli s česnekem, nastrouhané cukety, vejce, strouhaný sýr a smetanu. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.

4) Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Směs přendejte do vymazané zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu a směs neztuhne.

5) Servírování: Po upečení nechte kastrol chvíli vychladnout, aby se lépe krájel. Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte teplé.

Tipy

Kastrol se skvěle hodí jako hlavní chod s lehkým salátem nebo jako příloha k masu. Můžete přidat další ingredience podle chuti, například šunku, slaninu nebo další druhy zeleniny.

Závěr

Kastrol se sýrem a cuketou je vynikající volbou pro rychlou a snadnou večeři nebo oběd. Tento recept je flexibilní a můžete ho přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Vyzkoušejte ho a užijte si lahodný a výživný pokrm.