Zdravá cuketová polévka na řecký způsob je ideálním receptem pro každou příležitost. Tato polévka kombinuje čerstvou cuketu se zeleninou a smetanou, což vytváří lahodnou a výživnou chuť. Je snadná na přípravu a skvěle se hodí jako lehký oběd nebo večeře. Vyzkoušejte tento recept a přeneste si kousek Středomoří přímo na váš stůl!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Cuketová polévka na řecký způsob
Co budeme potřebovat:
- Cuketa 4 ks
- Mrkev 2 ks
- Cibule 1-2 ks
- Paprika 1 ks
- Celer 1/2 ks
- Čirá zeleninová nebo masová polévka (vývar) 3 litry
- Rýže 60 g
- Slunečnicový/olivový olej 50 ml
- Šťáva ze 2 citronů
- Žloutek 3 ks
- Tekutá smetana 300 ml
- Sůl
- Petržel
- Chléb
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte 1-2 cibule, 2 mrkve, 1 kapii, 1/2 celeru.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno a papriku na kostičky.
3. Celer a 1 mrkev nastrouháme na velkém struhadle.
4. V hrnci osmahněte zeleninu na 2 lžících slunečnicového nebo olivového oleje.
5. Zeleninu za častého míchání smažte 5 minut.
6. Přidejte 3 litry čiré masové nebo zeleninové polévky. Podle chuti osolte.
7. Přidejte 1 oloupanou celou mrkev a šťávu ze 2 citronů.
8. Přikryjte pokličkou a vařte 20 minut.
9. Omyjte a oloupejte 4 cukety.
10. Nakrájejte je na kostičky podle oblíbené velikosti.
11. Po 20 minutách přidejte do polévky 60 g rýže, šťávu ze 2 citronů a na kostičky nakrájené cukety.
12. Nechte vařit 15 minut odkryté.
13. Do mísy dejte 300 ml tekuté smetany.
14. Přidejte 3 žloutky rozšlehané vidličkou.
15. Rozmixujte do hladka.
16. Postupně přidejte 8-10 naběraček vývaru.
17. Po smíchání a přibližně stejné teplotě vlijte smetanovou směs zpět do vývaru.
18. Přiveďte k varu a poté vypněte oheň.
19. Přidejte snítku nadrobno nasekané čerstvé petrželky.
20. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte 10 minut odpočívat.
21. Bagetu rozkrojte na polovinu, pokapejte olejem a dejte ji opékat na pánev.
22. Obracejte ji z obou stran dozlatova.
23. Posypejte solí a nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou.
24. Cuketovou polévku na řecký způsob podávejte s opečeným česnekovým chlebem a zakysanou smetanou.
Hotovo! Dobrou chuť!