Křehký jahodový koláč s drobenkou: Na tento koláč čekám celý rok – rychlý a jednoduchý recept!

Tento křehký jahodový koláč s drobenkou je vynikající volbou pro milovníky jemných a šťavnatých dezertů. Díky kombinaci svěžích jahod, jemného krému a křupavého těsta je tento koláč ideální pro letní období.

Zdroj: mojegotowanie.p

Ingredience

Těsto a drobenka:

  • 320 g hladké mouky
  • 85 g moučkového cukru
  • 4 g prášku do pečiva
  • 140 g másla
  • 20 g zakysané smetany (18 %)
  • 35 g krupice
  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 3 g soli

Náplň:

  • 600 g jahod
  • 110 g krystalového cukru

Postup

1)  Příprava formy a těsta: Troubu předehřejte na 180°C. Formu na pečení (24 x 24 cm) vystelejte pečícím papírem. Mouku prosejte na pracovní desku, přidejte moučkový cukr, prášek do pečiva a na kousky nakrájené máslo. Vše nasekejte nožem. Přidejte žloutky a zakysanou smetanu a uhněťte hladké těsto. Rozdělte těsto na dvě části. Jednu část zabalte do potravinové fólie a dejte na 20-30 minut do mrazničky.

2) Příprava náplně a pečení základní vrstvy: Na dno formy položte druhou část těsta, propíchejte vidličkou a posypte krupicí. Jahody omyjte, osušte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kousky. Rozložte jahody na připravené těsto. Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem do tuhé pěny a rozetřete je na jahody.

3) Dokončení drobenky a pečení: Vyjměte druhou část těsta z mrazničky a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Drobenku rovnoměrně rozprostřete na vrstvu bílkové pěny. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud není drobenka zlatavá a chrumkavá.

4) Servírování: Nechte koláč vychladnout před servírováním. Podávejte jako lahodný dezert k čaji nebo kávě.

Závěr

Jahodový koláč s drobenkou je skvělým dezertem, který přinese radost jak na speciální příležitosti, tak při běžném odpoledním čaji. Jeho příprava je sice jednoduchá, ale výsledek vždy ohromí vaše hosty.