Pokud hledáte způsob, jak z vepřového masa udělat něco opravdu speciálního, vyzkoušejte tenhle recept na vepřové maso v rajčatovo-smetanové omáčce se zeleninou. Tento recept je ideální pro ty, kteří chtějí experimentovat a přinést na stůl něco nového a originálního. Příprava je velice snadná a rychlá, zvládne to úplně každý!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Vepřové maso v rajčatovo-smetanové omáčce se zeleninou
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 0,8 kg vepřové maso (kotleta, krkovice, panenka)
- černý mletý pepř – podle chuti
- sůl – podle chuti
Ostatní:
- olej – na smažení
Omáčka:
- 150 g cibule
- 1 mrkev
- 4 rajčata
- 3 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 0,7 dcl vařící voda
- 3 bobkové listy
- 200 g smetana na vaření + 1 lžíce mouky + 100 ml vody
- 15 g máslo
- 1 lžíce červená mletá paprika
- 1/2 červená sladká paprika
- 1 lžička sušená petrželka
Příloha:
- bramborová kaše, rýže, krokety, pečené brambory…
Jak budeme postupovat:
1. Maso: Vepřové maso nakrájejte na hrubé plátky, které z obou stran posypejte černým mletým pepřem a solí. Potom je nakrájejte na kousky a vložte do pánve s rozehřátým olejem – smažte 5 minut z každé strany dozlatova na mírném ohni. Po smažení je přendejte na talíř a nechte chvíli stranou.
2. Omáčka: Do stejné pánve vsypejte nakrájenou cibuli a smažte na mírném ohni dozlatova. Poté k ní přidejte nastrouhanou mrkev a smažte dalších 5 minut. Pak vmíchejte smažené vepřové kousky masa a dobře promíchejte.
3. Na talíř nastrouhejte rajčata, ku kterým přimíchejte rajčatový protlak a společně vlijte do pánve na ingredience. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a podlijte vařící vodou – důkladně promíchejte. Potom ještě přidejte bobkové listy a vařte pod pokličkou 90 minut na mírném ohni.
4. Do misky nalijte smetanu na vaření a přisypte mouku – míchejte a během míchání přilijte vodu. Pak směs vlijte do omáčky, přidejte máslo a dochuťte červenou mletou paprikou – promíchejte.
5. Na závěr ještě vmíchejte nakrájenou červenou sladkou papriku a posypejte sušenou petrželkou. Hotovo!
Vepřové maso v rajčatovo-smetanové omáčce se zeleninou podávejte s bramborovou kaši nebo s přílohou, kterou máte rádi, ale hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.