Domácí “pečený” kečup s jablíčkem bez použití chemie – Nejlepší domácí kečup!

Domácí “pečený” kečup s jablíčkem bez použití chemie je lahodnou a zdravou alternativou k běžným kečupům z obchodu. Tento recept kombinuje sladkost jablek s bohatou chutí pečených rajčat a koření, což vytváří nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty

Domácí pečený kečup s jablíčkem – bez použití chemie

Co budeme potřebovat:

  • 1 velká cibule
  • 5 stroužky česneku
  • 3 kg rajčat
  • 1 strouhané jablíčko
  • 150 ml jablečný ocet (2/3 šálku)
  • 75 ml hnědý cukr (1/3 šálku)
  • 1 lžíce rajčatová pasta/protlak
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička celý hřebíček
  • 2 lžičky červená mletá paprika
  • 5 lusků kardamonu
  • 1 tyčinka celé skořice
  • nastrouhaný muškátový oříšek – podle chuti
  • 1 bobkový list
  • černý mletý pepř – podle chuti

Ostatní:

  • olivový olej – na smažení

Jak budeme postupovat:

1. Do hrnce na sporáku s jemně rozehřátým olejem vsypejte nakrájenou cibuli a česnek – míchejte a smažte na mírném ohni doměkka a dozlatova.

Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty

2. Následně do hrnce vložte nakrájená rajčata na půlměsíce a důkladně promíchejte. Dále přidejte nastrouhané jablko a přilijte jablečný ocet, přisypejte hnědý cukr a přidejte rajčatový protlak/pastu – míchejte. Dochuťte solí, celými hřebíčky, červenou mletou paprikou, luskami kardamonu, tyčinkou skořice, nastrouhaným muškátovým oříškem, bobkovým listem a černým mletým pepřem.

Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty
Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty
Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty
Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty

3. Potom všechny ingredience důkladně promíchejte a hrnec přikryjte pokličkou – vařte 20 minut na mírném ohni. Pomalé vaření umožňuje plné rozvíjení chutí a výsledek je ještě chutnější.

4. Před přidáním směsi do mixéru odstraňte velké množství velkého koření, jako je skořice, hřebíčky, kardamomové lusky a bobkový list. Tím zabráníte tomu, aby koření během mixování uvolňovalo nežádoucí textury nebo příliš intenzivní chutě.

Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty
Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty

5. Výslednou směs kečupu nalijte do zavařovacích sklenic a upevněte víkem, poté nalijte horkou vodu do nádoby se sklenicemi tak, aby hladina vody byla 2 cm.

Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty
Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty

6. Vložte do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut při 150 °C. Po vyndání z trouby přikryjte utěrkou a nechte 20 minut nerušeně stát.

Domácí pečený kečup s jablíčkem bez použití chemie - Nejlepší domácí kečup!
Zdroj: Zdravé recepty

Podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: