Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou

Lákavé, šťavnaté a velmi lahodné jídlo. Přesně takové jsou tyto pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou. Makrela není drahá ryba, ale připravuje se v troubě z těch nejvoňavějších ingrediencí. Příprava je velice snadná a rychlá. Zvládne to úplně každý, i začátečník v kuchyni!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou

Co budeme potřebovat:

Ryba:

  • 2 ryby (makrely)
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti

Směs na potření:

  • 1,5 lžíce rajčatový protlak
  • 1 lžíce sójová omáčka
  • 2 lžíce citronová šťáva
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rostlinný olej

Příloha:

  • 6 velké brambory ve slupce
  • olivový olej – na potření
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • sušený česnek – podle chuti
  • 100 g másla

Ostatní:

  • 70-80 g tvrdý sýr – na posypání
  • čerstvá nasekaná petrželka – na zdobení

Jak budeme postupovat:

1. Ryba: Z makrely nejprve odřízněte ploutve, poté hlavu a ocas. Dále odřízněte hřbetní kosti a odstraňte kosti. Posypejte je solí, černým mletým pepřem a proveďte jemné řezy nožem, které pomocí ruk vytočte nahoru a položte je na plech pokrytý pečícím papírem. Postup zopakujte také s druhou rybou.

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche

2. Příloha: Do hrnce vložte celé nové brambory ve slupce, které zalijte vodou a vařte 15-20 minut na mírném ohni.

3. Směs na potření: Do misky dejte rajčatový protlak, přilijte sójovou omáčku a citronovou šťávu. Dochuťte prolisovaným česnekem a rostlinným olejem – dobře promíchejte.

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche

4. Výslednou směsí důkladně potřete makrely na plechu a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C dokřupava.

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche

5. Do uvařených brambor nožem udělejte zářezy z obou stran a vytvoříte důlek. Potom je položte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem. Dále je  posypejte solí, černým mletým pepřem, sušeným česnekem a položte plátky másla.

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche

6. Pečte v troubě 20-25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.

7. Po uplynutí doby vyndejte plech z trouby, posypejte je strouhaným sýrem a pečte v troubě dalších 5-10 minut, dokud se sýr nerozteče.

8. Na závěr je ozdobte-posypejte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte je s křupavou lahodnou makrelou a hlavně s láskou a velkou chutí.

Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Zdroj: Olgas Küche

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.