Lákavé, šťavnaté a velmi lahodné jídlo. Přesně takové jsou tyto pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou. Makrela není drahá ryba, ale připravuje se v troubě z těch nejvoňavějších ingrediencí. Příprava je velice snadná a rychlá. Zvládne to úplně každý, i začátečník v kuchyni!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pečené makrely potřené rajčatovou omáčkou podávané s křupavými bramborami se sýrem a petrželkou
Co budeme potřebovat:
Ryba:
- 2 ryby (makrely)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Směs na potření:
- 1,5 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžíce sójová omáčka
- 2 lžíce citronová šťáva
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce rostlinný olej
Příloha:
- 6 velké brambory ve slupce
- olivový olej – na potření
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- sušený česnek – podle chuti
- 100 g másla
Ostatní:
- 70-80 g tvrdý sýr – na posypání
- čerstvá nasekaná petrželka – na zdobení
Jak budeme postupovat:
1. Ryba: Z makrely nejprve odřízněte ploutve, poté hlavu a ocas. Dále odřízněte hřbetní kosti a odstraňte kosti. Posypejte je solí, černým mletým pepřem a proveďte jemné řezy nožem, které pomocí ruk vytočte nahoru a položte je na plech pokrytý pečícím papírem. Postup zopakujte také s druhou rybou.
2. Příloha: Do hrnce vložte celé nové brambory ve slupce, které zalijte vodou a vařte 15-20 minut na mírném ohni.
3. Směs na potření: Do misky dejte rajčatový protlak, přilijte sójovou omáčku a citronovou šťávu. Dochuťte prolisovaným česnekem a rostlinným olejem – dobře promíchejte.
4. Výslednou směsí důkladně potřete makrely na plechu a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C dokřupava.
5. Do uvařených brambor nožem udělejte zářezy z obou stran a vytvoříte důlek. Potom je položte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem. Dále je posypejte solí, černým mletým pepřem, sušeným česnekem a položte plátky másla.
6. Pečte v troubě 20-25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po uplynutí doby vyndejte plech z trouby, posypejte je strouhaným sýrem a pečte v troubě dalších 5-10 minut, dokud se sýr nerozteče.
8. Na závěr je ozdobte-posypejte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte je s křupavou lahodnou makrelou a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.